Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom výrobnom sektore v novembri klesla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ekonómovia na základe týchto výsledkov odhadujú, že tempo rastu čínskeho hospodárstva v minulom kvartáli mierne spomalilo na 6,9 % zo 7 % v predchádzajúcich dvoch kvartáloch.

Peking 1. decembra (TASR) - Aktivita v čínskom výrobnom sektore v novembri klesla na najnižšiu úroveň za tri roky, ale tempo jej poklesu bolo najslabšie od júna tohto roka. Aktivita v sektore služieb minulý mesiac zároveň vzrástla. Vyplýva to z prieskumu spoločností Caixin a Markit Economics, a tiež z oficiálneho prieskumu čínskeho štatistického úradu. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a RTTNews.

Presnejšie, podľa čínskeho štatistického úradu sa index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora aj v novembri znížil, už štvrtý mesiac v rade, a to na 49,6 bodu zo 49,8 bodu v októbri. Dosiahol tak najnižšiu úroveň od augusta 2012. Tento výsledok sklamal analytikov, ktorí predpovedali, že hodnota indexu bude v novembri stagnovať.

A v separátnom prieskume súkromných spoločností Caixin a Markit Economics sa PMI čínskeho výrobného sektora v novembri zvýšil na 48,6 bodu z októbrových 48,3 bodu, ale udržal sa pod zlomovou hranicou 50 bodov. Práve tá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu a hodnota PMI sa pohybuje pod touto hranicou už deväť mesiacov.

Súkromné spoločnosti Caixin a Markit Economics uskutočňujú prieskum v stredných a malých podnikoch, ktoré sú pod väčším tlakom a viac pociťujú dôsledky spomaľovania ekonomiky aj zvýšenie finančných nákladov. Štatistický úrad pri prieskumoch oslovuje najmä veľké štátne firmy.

Na druhej strane novembrový PMI zo sektora služieb vrástol na 53,6 bodu z 53,1 bodu v októbri.

Ekonómovia na základe týchto výsledkov odhadujú, že tempo rastu čínskeho hospodárstva v minulom kvartáli mierne spomalilo na 6,9 % zo 7 % v predchádzajúcich dvoch kvartáloch.