Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Aktivita v írskom stavebníctve klesla najprudšie v tomto roku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Spomedzi jednotlivých oblastí najvýraznejšie klesla aktivita v oblasti bytovej výstavby, pričom tempo poklesu bolo najprudšie za sedem mesiacov.

Dublin 11. decembra (TASR) - Aktivita v írskom stavebnom sektore pokračovala v novembri v poklese, pričom tempo poklesu bolo najprudšie od začiatku tohto roka. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje spoločnosti S&P Global, ktoré zverejnil portál RTTNews.

Index nákupných manažérov BNP Paribas Real Estate pre írsky stavebný sektor dosiahol v novembri 44,5 bodu. V októbri predstavoval 47,3 bodu. To znamená zrýchlenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Spomedzi jednotlivých oblastí najvýraznejšie klesla aktivita v oblasti bytovej výstavby, pričom tempo poklesu bolo najprudšie za sedem mesiacov. Pokles zaznamenala aj oblasť komerčných stavieb, kam patria obchody, sklady a kancelárske priestory.

Pod zhoršenie vývoja v stavebnom sektore sa podpísalo viacero faktorov, medzi nimi ekonomický útlm, dokončovanie projektov aj odklad ďalších. V dôsledku slabších objednávok stavebné firmy znížili počet pracovných miest, pričom tak urobili prvýkrát za takmer rok.