Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Aktivita v írskom stavebnom sektore klesla šiesty mesiac po sebe

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Index nákupných manažérov BNP Paribas pre írsky stavebný sektor dosiahol v decembri 45,1 bodu oproti novembrovej hodnote 44,5 bodu.

Dublin 15. januára (TASR) - Aktivita v írskom stavebnom sektore klesla aj v poslednom mesiaci minulého roka, už šiesty mesiac po sebe, tempo poklesu sa však mierne spomalilo. Napriek spomaleniu je však pokles stále výrazný, za čím je najmä vývoj v oblastiach bytovej a komerčnej výstavby. Uviedla to agentúra S&P Global, ktorej výsledky prieskumu zverejnili portály RTTNews a tradingeconomics.

Index nákupných manažérov BNP Paribas pre írsky stavebný sektor dosiahol v decembri 45,1 bodu oproti novembrovej hodnote 44,5 bodu. Znamená to mierne spomalenie poklesu aktivity, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Z troch sledovaných oblastí sektora najvýraznejšie klesla aktivita v oblasti komerčnej výstavby, ktorá zahrnuje obchody, sklady a kancelárske priestory. Výrazne sa však znížila aj aktivita v oblasti bytovej výstavby.

Naopak, pozitívom je vývoj zamestnanosti v sektore. Tá sa po 11 mesiacoch vytrvalého poklesu vrátila v decembri k rastu.