Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Aktivita v japonskom spracovateľskom priemysle opäť rástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Májový prieskum Jibun Bank ďalej ukázal, že aktivita v japonskom sektore služieb rástla najrýchlejším tempom v histórii.

Tokio 23. mája (TASR) - Aktivita v japonskom spracovateľskom priemysle v máji prvýkrát po siedmich mesiacoch vzrástla. Index nákupných manažérov (PMI), ktorý v utorok zverejnila spoločnosť Jibun Bank, vzrástol na 50,8 bodu z aprílovej úrovne 50 bodov. Nad hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od rastu, sa ukazovateľ dostal prvýkrát od vlaňajšieho októbra. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Japonský spracovateľský priemysel v máji zaznamenal nárast produkcie aj nových objednávok. Výsledky prieskumu signalizovali, že narušenia v dodávateľskom reťazci spôsobené pandémiou nového koronavírusu sa zmierňujú.

Májový prieskum Jibun Bank ďalej ukázal, že aktivita v japonskom sektore služieb rástla najrýchlejším tempom v histórii. Podporil ju reštart domáceho a zahraničného cestovného ruchu, ako aj oživenie spotrebiteľského dopytu po pandémii.

Index PMI pre odvetvie vzrástol na 56,3 bodu z 55,5 bodu v apríli. Služby vykázali rekordnú expanziu v oblasti nových aj nevybavených objednávok.