Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Aktivita v nemeckom súkromnom sektore v novembri zmiernila pokles

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahrnuje výrobné odvetvie aj sektor služieb, podľa predbežných údajov S&P Global stúpol na 47,1 bodu z októbrových 45,9 bodu.

Berlín 23. novembra (TASR) - Aktivita v nemeckom súkromnom sektore tento mesiac spomalila pokles, čo podporilo optimizmus, že recesia v najväčšej európskej ekonomike by mohla byť miernejšia, ako sa očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vo štvrtok zverejnené výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global pre Hamburg Commercial Bank (HCOB).

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahrnuje výrobné odvetvie aj sektor služieb, podľa predbežných údajov S&P Global stúpol na 47,1 bodu z októbrových 45,9 bodu. Dostal sa tak najvyššie za posledné štyri mesiace, hoci opäť zotrval pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Služby a výroba spolu tvoria viac ako dve tretiny výkonu nemeckej ekonomiky.

Tempo poklesu v novembri zmiernili obe odvetvia, čo podľa S&P Global naznačuje, že aktivita v súkromnom sektore by mohla obnoviť rast v prvej polovici budúceho roka. Tlak na rast miezd a cien produkcie v službách zároveň signalizoval, že inflácia sa v najbližších mesiacoch pravdepodobne výraznejšie nezmierni.