Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Aktivita v nemeckom výrobnom sektore klesla najviac za vyše tri roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Index nákupných manažérov pre nemecký výrobný sektor dosiahol v júni 40,6 bodu oproti májovej hodnote 43,2 bodu. Predbežný údaj z júna stanovil hodnotu indexu na 41 bodov.

Berlín 3. júla (TASR) - Aktivita v nemeckom výrobnom sektore pokračovala v júni v poklese, pričom tempo poklesu dosiahlo najvýraznejšiu úroveň za viac než tri roky. Poukázali na to konečné výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global pre Hamburg Commercial Bank (HCOB). Informovali o tom agentúra Reuters a portál tradingeconomics.

Index nákupných manažérov pre nemecký výrobný sektor dosiahol v júni 40,6 bodu oproti májovej hodnote 43,2 bodu. Predbežný údaj z júna stanovil hodnotu indexu na 41 bodov. Konečná hodnota tak znamená výraznejší pokles aktivity vo výrobnom sektore, než sa predpokladalo. Index je pod 50-bodovou hranicou oddeľujúcou rast od poklesu nepretržite od júla 2022, pričom tempo poklesu bolo v júni najprudšie od nástupu pandémie nového koronavírusu.

Výsledky ovplyvnili rovnako produkcia aj nové objednávky. V obidvoch prípadoch bol pokles najvýraznejší za osem mesiacov. Navyše, tvorba nových pracovných miest bola najslabšia od marca 2021.