Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Aktivita v poľskom výrobnom sektore klesá už takmer dva roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V pásme poklesu tak aktivita v poľskej výrobe zotrváva už 20 mesiacov v rade.

Varšava 2. januára (TASR) - Aktivita v poľskom výrobnom sektore zaznamenala aj v poslednom mesiaci minulého roka pokles, pričom tempo poklesu sa výrazne zrýchlilo. V pásme poklesu tak aktivita v poľskej výrobe zotrváva už 20 mesiacov v rade. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Index nákupných manažérov S&P Global pre poľský výrobný sektor dosiahol v decembri 47,4 bodu oproti 48,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci. To znamená zrýchlenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Údaj je horší aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí s poklesom počítali, očakávali však, že bude miernejší a index klesne iba na 48,5 bodu.

Vývoj vo výrobnom sektore v závere minulého roka výrazne ovplyvnili ako nové objednávky, tak na ne reagujúca produkcia. Nové objednávky klesli 22. mesiac po sebe a tempo ich poklesu nebolo ďaleko od rekordu. V rámci nich výrazne klesli nové exportné objednávky, pričom v pásme zostupu sú jedno z najdlhších období od začatia evidovania príslušných údajov. V reakcii na to klesla aj produkcia, pričom rozsah poklesu bol prudší než v predchádzajúcom mesiaci.