Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Aktivita v ruskom výrobnom sektore rástla najviac za takmer 7 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov pre ruský výrobný sektor dosiahol v septembri 54,5 bodu.

Moskva 2. októbra (TASR) - Aktivita v ruskom výrobnom sektore zaznamenala minulý mesiac najprudší rast za takmer sedem rokov, pričom zamestnanosť v sektore rástla najvýraznejšie za viac než dve dekády. Uviedla to agentúra Reuters, ktorá zverejnila najnovšie výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global.

Index nákupných manažérov pre ruský výrobný sektor dosiahol v septembri 54,5 bodu, zatiaľ čo v auguste predstavoval 52,7 bodu. To znamená výrazné zrýchlenie rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Septembrová hodnota indexu bola najvyššia od januára 2017.

"K prudkému rastu prispeli podľa všetkého silnejší dopyt, uvedenie nových produktov na trh a úspešné nahradenie dovozov," uviedla S&P Global. Pod výrazný dopyt sa podpísal najmä domáci trh, aj keď rástol aj dopyt zo zahraničia. Jeho tempo rastu však bolo iba mierne.

Firmy síce upozornili na nepriaznivý vývoj kurzu ruského rubľa, ktorý im predražuje ceny dovážaných tovarov, avšak očakávania budúcej produkcie sa v porovnaní s augustom zlepšili. Dôvodom je vyšší dopyt a úspešné nahradenie importu, informovala S&P Global.

"Výraznejší rast nových objednávok umožnil firmám zvýšiť v septembri produkčné kapacity," dodala spoločnosť. Zároveň uviedla, že očakávania vyššej produkcie v nasledujúcom roku viedli firmy k najvýraznejšej tvorbe nových pracovných miest od novembra 2000.