Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Aktivita v stavebnom sektore eurozóny bola v septembri slabá

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že index nákupných manažérov PMI zo stavebného sektora euroregiónu sa v septembri 2023 mierne zvýšil na 43,6 bodu zo 43,4 bodu v auguste.

Brusel 5. októbra (TASR) - Aktivita v stavebnom sektore eurozóny sa aj v septembri 2023 znížila, už 17. mesiac v rade, aj keď miernejším tempom ako v predchádzajúcom mesiaci. Dôvodom bol slabý dopyt. Ukázal to najnovší prieskum spoločnosti spoločnosti S&P Global. TASR o tom informuje na základe správy portálu marketwatch.

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že index nákupných manažérov PMI zo stavebného sektora euroregiónu sa v septembri 2023 mierne zvýšil na 43,6 bodu zo 43,4 bodu v auguste. Hodnota indexu však zostala pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Prieskum odhalil, že dopyt zostal slabý, pričom nové objednávky klesali najstrmšie od mája 2020.

Stavebná aktivita sa v septembri opäť znížila vo všetkých kategóriách, no najprudšie klesla pri výstavbe bytov.

Prudký pokles celkovej stavebnej činnosti bol v sledovanom období opäť zaznamenaný v Nemecku, kde PMI klesol v septembri na 39,9 bodu. Menší, ale stále citeľný pokles vykázalo Francúzsko (PMI 43,7 bodu), zatiaľ čo Taliansko evidovalo len mierny pokles aktivity (PMI 49,8 bodu).

Nákladové tlaky medzitým zostali utlmené, pričom výdavky rástli miernym tempom, ale dôvera podnikateľov klesla na doteraz najnižšiu úroveň v roku 2023.