Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Aktivita v súkromnom sektore eurozóny v októbri klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR

Prieskum signalizuje, že najväčšia európska ekonomika Nemecko zrejme smeruje do recesie.

Brusel 24. októbra (TASR) - Aktivita v súkromnom sektore eurozóny v októbri opäť klesla, už štvrtý mesiac po sebe a najviac od novembra 2020. Ukázal to v pondelok ostro sledovaný prieskum spoločnosti S&P Global, ktorý zároveň signalizuje, že najväčšia európska ekonomika Nemecko zrejme smeruje do recesie.

Podľa rýchleho odhadu S&P Global sa kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v októbri znížil na 47,1 bodu zo 48,1 bodu v septembri. Hodnota indexu menšia ako 50 bodov signalizuje pokles ekonomiky.

Októbrový PMI je najnižší od novembra 2020 a zaostal aj za odhadmi analytikov, ktorí predpovedali, že dosiahne 47,5 bodu.

K poklesu kombinovaného PMI prispela najmä výroba. Zvlášť energeticky náročné sektory zaznamenali najprudšiu stratu produkcie. Ale aj aktivita v oblasti služieb sa ďalej znižuje a čoraz rýchlejším tempom v dôsledku prebiehajúcej krízy životných nákladov a ekonomickej neistoty.

Prieskum odhalil tiež, že Nemecko zaznamenalo najprudší pokles ekonomickej aktivity a rast vo Francúzsku sa zastavil. A hoci sa problémy v dodávateľskom reťazci zmierňujú, inflačné tlaky zostali zvýšené pre vysoké náklady na energie a tlak na rast miezd. A zároveň dôvera podnikateľov bola síce stabilná, ale je jedna z najnižších za uplynulé dva roky.

Prieskum ďalej ukázal, že PMI dominantného sektora eurozóny - služieb, ktorý zahŕňa celú škálu firiem od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, v októbri klesol na 48,2 zo septembrových 48,8 bodu, čo je jeho najmenšia hodnota za 20 mesiacov. A PMI výrobného sektora sa znížil už piaty mesiac po sebe, a to na 29-mesačné minimum 46,6 bodu zo 48,4 bodu v septembri.

Čo sa týka jednotlivých krajín eurozóny, PMI súkromného sektora v Nemecku sa v októbri prepadol na 44,1 bodu zo 45,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci. To je výrazne pod očakávaniami trhu na úrovni 45,3 bodu a najnižšia hodnota PMI od prvých blokád spojených s pandémiou ochorenia COVID-19 začiatkom roka 2020, keďže vysoké ceny energií zasiahli náklady firiem aj dopyt. Tempo poklesu výrobného sektora v Nemecku sa výrazne zrýchlilo a bolo najvyššie takmer za dva a pol roka, zatiaľ čo aktivita v oblasti služieb bola najslabšia za 29 mesiacov.

Tieto údaje prispievajú k "pribúdajúcim známkam blížiacej sa recesie v najväčšej ekonomike eurozóny", povedal Phil Smith, zástupca riaditeľa pre ekonomiku S&P Global Market Intelligence.

Nemecké podniky boli "hlboko pesimistické", pokiaľ ide o ich výhľad na budúci rok.

V prípade Francúzska, druhej najväčšej ekonomiky euroregiónu, klesol kombinovaný PMI v októbri 2022 na 50 bodov zo septembrových 51,2 bodu. Aj to je horší výsledok ako 50,3 bodu, ktoré očakávali analytici, a signalizuje, že rast aktivity sa zastavil.

Podľa hlavného ekonóma S&P Global Chrisa Williamsona tieto údaje naznačujú, že eurozóna sa recesia zrejme nevyhne. "Energetická kríza v regióne zostáva veľkým problémom a brzdí aktivitu najmä v energeticky náročných sektoroch," skonštatoval.