Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Prieskum:Aktivita v súkromnom sektore eurozóny sa tento mesiac znížila

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Hodnota indexu sa už piaty mesiac po sebe pohybuje pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity od poklesu.

Brusel 24. októbra (TASR) - Aktivita v súkromnom sektore eurozóny sa tento mesiac znížila, keďže oba sektory, služby aj výroba, zaznamenali opäť pokles. Ukázali to v utorok predbežné výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global a Komerčnej banky v Hamburgu (Hamburg Commercial Bank, HCOB). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa rýchleho odhadu kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v októbri 2023 klesol na 46,5 bodu zo septembrových 47,2 bodu. Analytici pritom odhadovali, že sa zvýši na 47,4 bodu.

Hodnota indexu sa už piaty mesiac po sebe pohybuje pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity od poklesu. Októbrový index je najnižší od novembra 2020, kedy eurozóna čelila pandémii ochorenia COVID-19. Mimo mesiacov pandémie je októbrový index najnižší od marca 2013.

"V eurozóne sa veci menia od zlého k horšiemu," povedal Cyrus de la Rubia, hlavný ekonóm HCOB, podľa ktorého je možná aj mierna recesia v eurozóne.

Analytici v nedávnom prieskume agentúry Reuters predpovedali, že eurozóna sa len o vlások vyhne recesii. Odhadujú, že ekonomika regiónu v minulom štvrťroku stagnovala a v súčasnom sa to bude opakovať.

Časť októbrovej aktivity vygenerovali firmy, ktoré dokončili nahromadené objednávky. Neočakávajú však obrat k lepšiemu v dohľadnom čase. Celkový počet ich zamestnancov sa v októbri znížil, prvýkrát od januára 2021. Svedčí o tom pokles indexu zamestnanosti na 49,4 z 50,8 bodu.

"Nábor v sektore služieb sa takmer zastavil a firmy vo výrobe nielen pokračujú v znižovaní počtu zamestnancov, ale ešte zintenzívňujú plány na prepúšťanie," povedal de la Rubia.

PMI dominantného sektora služieb v októbri klesol na 32-mesačné minimum 47,8 bodu zo 48,7 bodu v septembri. Zaostal tak za odhadmi ekonómov, ktorí očakávali, že bude stagnovať. A index nových objednávok v službách sa znížil na 45,5 zo 46,4 bodu, čo je jeho najmenšia hodnota od začiatku roka 2021.

Aj PMI výrobného sektora v októbri klesol na 43 bodov zo 43,4 bodu, zatiaľ čo analytici predpovedali, že stúpne na 43,7 bodu. Hodnota indexu je už 16. mesiac v rade menšia než 50 bodov a najnižšia od mája 2020.

Výsledky prieskumu vykresľujú pochmúrny obraz pre eurozónu. Naznačujú, že v dohľadnom čase nenastane žiadny obrat. Optimizmus okolo vyhliadok na nadchádzajúcich 12 mesiacoch medzi manažérmi opadol, keďže index budúcej produkcie klesol na 50,3 z 51,6 bodu, čo je najmenej v tomto roku.

Čo sa týka kľúčových ekonomík eurozóny, PMI súkromného sektora najväčšieho hospodárstva bloku, Nemecka, klesol v októbri na 45,8 bodu zo septembrových 46,4 bodu a zaostal za odhadom analytikov na úrovni 46,7 bodu.

V prípade Francúzska sa síce PMI zvýšil na 45,3 bodu zo septembrového 34-mesačného minima 44,1 bodu a nad trhové prognózy 44,1 bodu, ale už piaty mesiac po sebe sa drží pod hranicou 50 bodov. To poukazuje na pretrvávajúci pokles aktivity v súkromnom sektore druhej najväčšej ekonomiky eurozóny.