Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Aktivita v súkromnom sektore USA sa v decembri zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Priemyselná výroba naďalej zápasila s problémami. Príslušný index PMI klesol na 48,2 bodu z novembrových 49,4 bodu.

Washington 15. decembra (TASR) - Aktivita v súkromnom sektore USA sa v decembri zlepšila vďaka rastúcim objednávkam a dopytu po nových pracovníkoch. Údaje, ktoré zverejnila v piatok spoločnosť S&P Global, prispievajú k zmierneniu obáv z prudkého spomalenia hospodárskeho rastu v závere roka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahrňuje výrobné odvetvie aj služby, podľa rýchleho odhadu S&P Global tento mesiac vzrástol na päťmesačné maximum 51 bodov z novembrových 50,7 bodu. Udržal sa tak nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v odvetví od jej poklesu. O zlepšenie sa postaral sektor služieb, pričom aktivita vo výrobe ďalej klesala.

"Prvotné údaje PMI naznačujú, že ekonomika USA v decembri mierne nabrala na dynamike," uviedol Chris Williamson, hlavný ekonóm S&P Global. "Uvoľnenejšie finančné podmienky pomohli zvýšiť dopyt a pomohli tiež zvýšiť očakávania budúcej produkcie," dodal Williamson.

Priemyselná výroba naďalej zápasila s problémami. Príslušný index PMI klesol na 48,2 bodu z novembrových 49,4 bodu. Vedľajší index PMI pre služby v decembri vzrástol na 51,3 bodu z úrovne 50,8 bodu. Sektor zaznamenal nárast nových objednávok aj zamestnanosti.