Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Aktivita v tureckom a gréckom výrobnom sektore sa v septembri znížila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov v septembri stúpol v Turecku na 3-mesačné maximum 48,9 bodu zo 47 bodov, v Grécku zase klesol na 49,2 bodu z 50,4 bodu.

Ankara 3. októbra (TASR) - Aktivita v tureckom výrobnom sektore sa v septembri znížila, aj keď jej pokles sa spomalil. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Index nákupných manažérov (PMI) v septembri stúpol na 3-mesačné maximum 48,9 bodu zo 47 bodov v auguste, uviedla istanbulská priemyselná komora a spoločnosť IHS Markit. Index však zostal pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie.

Nové objednávky v septembri klesli najmenej za tri mesiace. Nové exportné objednávky v podstate stagnovali. Produkcia sa znížila rovnakým tempom ako v auguste. Pracovné miesta v sektore klesli len mierne.

Vstupné ceny vzrástli najmenej v tomto roku a výstupné ceny sa znížili tretí mesiac po sebe.

Aktivita v gréckom výrobnom sektore sa v septembri znížila



Aktivita v gréckom výrobnom sektore sa v septembri znížila po expanzii v predchádzajúcom mesiaci. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Index nákupných manažérov (PMI) v septembri klesol na 49,2 bodu z 50,4 bodu v auguste, uviedla spoločnosť IHS Markit. Index sa tak dostal pod 50-bodovú hranicu, ktorá oddeľuje zníženie aktivity od jej nárastu.

Produkcia aj nové objednávky v sektore v septembri klesli. Aj napriek tomu firmy z výrobného sektora pokračovali v tvorbe nových pracovných miest, aj keď jej tempo sa spomalilo na 4-mesačné minimum.

Vstupné ceny sa zvýšili šiesty mesiac po sebe. Výstupné ceny však klesli z dôvodu nárastu konkurencie v sektore.