Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Aktivita vo výrobnom odvetví v USA v júli klesla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Dopyt po tovaroch dlhodobejšej spotreby klesá, keďže sprísňovanie menovej politiky Federálneho rezervného systému (Fed) vedie od minulého roka k presúvaniu výdavkov smerom k službám.

Washington 1. augusta (TASR) - Pokles aktivity vo výrobnom odvetví USA pokračoval v júli už deviaty mesiac po sebe. Nové objednávky klesli v dôsledku utlmeného dopytu, zatiaľ čo podniky obmedzovali výrobu a znižovali počty zamestnancov, oznámil v utorok americký Inštitút pre riadenie zásob (ISM). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Podľa prieskumu ISM sa index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora v USA minulý mesiac síce zvýšil na 46,4 bodu z júnovej hodnoty 46 bodov, zotrval však výrazne pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu.

Dopyt po tovaroch dlhodobejšej spotreby klesá, keďže sprísňovanie menovej politiky Federálneho rezervného systému (Fed) vedie od minulého roka k presúvaniu výdavkov smerom k službám. Vedľajšie indexy nových objednávok a výroby podľa údajov ISM zaznamenali v júli mierne zlepšenie, hoci aktivita naďalej celkovo klesala.