Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Aktivita vo výrobnom sektore v ČR v decembri klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dôvera podnikateľov v českom výrobnom sektore sa v dôsledku zhoršujúceho dopytu v decembri znížila.

Praha 2. januára (TASR) - Aktivita vo výrobnom sektore v Českej republike v decembri opäť klesla, už 19. mesiac v rade a viac, ako odhadovali ekonómovia. Prispelo k tomu prudké zníženie nových objednávok aj produkcie. Ukázal to v utorok prieskum spoločnosti S&P Global. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Konkrétne, index nákupných manažérov (PMI) z českého výrobného sektora sa v decembri 2023 znížil na 41,8 bodu z novembrových 43,2 bodu. Hodnota indexu nižšia ako 50 znamená pokles aktivity v danom odvetví. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa index v decembri aspoň mierne zvýši na 43,5 bodu.

K horšiemu, ako očakávanému výsledku v poslednom mesiaci minulého roka prispeli prudší pokles produkcie aj nových objednávok ako v novembri, uvádza sa v prieskume.

Nové exportné objednávky zasiahol slabý dopyt na kľúčových trhoch, najmä v Nemecku. Firmy v snahe stlačiť náklady, rýchlejšie znižovali zamestnanosť aj zásoby. Pokiaľ ide o ceny, ceny vstupov aj výstupné ceny v decembri naďalej klesali, aj keď pomalším tempom ako v novembri.

Dôvera podnikateľov v českom výrobnom sektore sa v dôsledku zhoršujúceho dopytu v decembri znížila.