Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Alexis Tsipras nezískal podporu opozície pre tvrdé dôchodkové reformy

Na snímke grécky premiér Alexis Tsipras. Foto: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

Grécko a jeho medzinárodní veritelia sa minulý týždeň dohodli na nových reformách, ktoré krajina musí schváliť v decembri.

Atény 29. novembra (TASR) - Grécky premiér Alexis Tsipras nedokázal získať podporu opozície pre tvrdé dôchodkové reformy, i keď podľa dohody s medzinárodnými veriteľmi ich návrh má predložiť ešte tento mesiac. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tsiprasova ľavicová vláda zvýšila dôchodkový vek aj príspevky na zdravotné zabezpečenie a zrušila väčšinu výhod predčasného dôchodku, aby získala časť medzinárodnej finančnej pomoci. Atény však musia do konca roka zaviesť hlbšie reformy, aby zvýšili životaschopnosť dôchodkového systému, vrátane spojenia viacerých penzijných fondov do jedného a odbúrania dodatočných dôchodkových platieb.

Tsipras zvolal stretnutie s opozíciou na sobotu 28. novembra v snahe dosiahnuť dohodu ešte pred prerokovaním návrhu reforiem v parlamente. Opoziční lídri však odmietli návrh na vytvorenie spoločnej komisie, ktorá by pripravila návrhy dôchodkových reforiem. Grécko sa zaviazalo prijať reformu v hodnote zodpovedajúcej jednému percentu hrubého domáceho produktu (HDP). Vláda navrhla opatrenia v hodnote 0,6 % HDP, na zvyšok chcela podporu opozície.

Grécko a jeho medzinárodní veritelia sa minulý týždeň dohodli na nových reformách, ktoré krajina musí schváliť v decembri, ak chce získať ďalšiu miliardu eur. Hoci dôchodkový systém nebol na zozname požadovaných reforiem, v rámci záchranného programu však zostáva hlavnou témou pri hodnotení pokroku Grécka. Je aj podmienkou pre prípadné odpustenie časti dlhu.

Gréci tvrdo odmietajú reformy. Sú unavení rokmi krízy, ktorá zasiahla ich príjmy, prácu a životnú úroveň. Dokazuje to aj minulotýždňová demonštrácia tisícov dôchodcov v Aténach a výzva najväčších odborových organizácií na 24-hodinový štrajk, plánovaný na 3. decembra.