Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Aliancia OPEC+ na zasadnutí pravdepodobne nezmení ťažobnú politiku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom, známi ako aliancia OPEC+, usporiadajú 3. apríla online stretnutie spoločného ministerského monitorovacieho výboru (JMMC).

Viedeň 2. apríla (TASR) - Je nepravdepodobné, že aliancia najväčších svetových producentov ropy OPEC+ tento týždeň urobí akékoľvek zmeny v ťažobnej politike, keďže ceny ropy dosiahli najvyššie úrovne v tomto roku. Uviedlo to päť zdrojov z OPEC+. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom, známi ako aliancia OPEC+, usporiadajú 3. apríla online stretnutie spoločného ministerského monitorovacieho výboru (JMMC). Vyhodnotia pritom situáciu na trhu a vplyv doterajšieho zníženia produkcie na ceny komodity.

Ceny ropy tento rok vzrástli. Prispeli k tomu napätejšie dodávky aj útoky na ruskú energetickú infraštruktúru a vojna na Blízkom východe. Cena ropnej zmesi Brent sa v utorok nakrátko vyšplhala až na 89 USD (82,32 eura) za barel (159 litrov), čo je výrazný nárast zo 77 USD/barel na konci roka 2023.

Dva zo zdrojov, ktoré si neželali byť menované, pretože nemali oprávnenie verejne hovoriť, uviedli, že neočakávajú žiadne zmeny v ťažobnej politike po predchádzajúcom rozhodnutí o predĺžení limitov na ťažbu.

Členovia aliancie na čele so Saudskou Arábiou a Ruskom sa minulý mesiac dohodli na predĺžení dobrovoľného zníženia produkcie o 2,2 milióna barelov denne, aby podporili ceny komodity. Škrty sú dobrovoľné a nezaviedli ich všetci zo skupiny.

JMMC sa zvyčajne stretáva každé dva mesiace a môže vydávať odporúčania na zmenu politiky, ktoré sa potom môžu prediskutovať a ratifikovať na stretnutí ministrov členských štátov aliancie OPEC+.

(1 EUR = 1,0811 USD)