Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Alpha medical získala českú sieť laboratórií Euromedic

Pre Euromedic je predaj českej divízie laboratórií súčasťou stratégie sústrediť sa na trh zobrazovacej diagnostiky a liečby rakoviny.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Spoločnosť Mid Europa Partners, vlastník Alpha medical, ktorá je poskytovateľom laboratórnych služieb na českom a slovenskom trhu, oznámila podpísanie zmluvy o kúpe laboratórnej divízie spoločnosti Euromedic International.

Táto transakcia významným spôsobom zvýši trhový podiel skupiny Alpha medical na českom trhu laboratórnej diagnostiky, kde sa tak spájajú dvaja hráči z prvej trojky poskytovateľov. Podmienky transakcie neboli zverejnené. Vysporiadanie transakcie podlieha splneniu obvyklých odkladacích podmienok.

"Akvizícia laboratórií Euromedic je dôležitým krokom v stratégii konsolidácie stredoeurópskeho trhu. Od našej prvotnej investície sa naše portfólio laboratórnych firiem rozrástlo z jednej spoločnosti realizujúcej okolo 20 miliónov testov ročne do skupiny národných lídrov poskytujúcich vysoký štandard služieb s objemom výkonov presahujúcim 90 miliónov testov," komentoval transakciu Matthew Strassberg, senior partner Mid Europa, ktorý zodpovedá za zdravotnícke projekty.

Generálny riaditeľ Alpha Medical Peter Lednický k akvizícii dodáva, že skupina si je veľmi dobre vedomá dobrého mena a vysokého štandardu kvality laboratórií Euromedic. "Pričlenením laboratórií Euromedic získame potrebné kapacity na ďalšie zlepšovanie kvality služieb klientom a skracovanie času potrebného na vyšetrenie," povedal.

Pre Euromedic je predaj českej divízie laboratórií súčasťou stratégie sústrediť sa na trh zobrazovacej diagnostiky a liečby rakoviny. Euromedic je najväčším poskytovateľom zobrazovacej diagnostiky a zdravotnej starostlivosti v oblasti liečby rakoviny v Európe. Služby realizuje prostredníctvom 140 medicínskych centier v 15 krajinách Európy a je spoločne vlastnený private equity spoločnosťami – ARES Life Sciences a Montagu LLP.

Na transakcii sa za MID Europa Partners podieľal Deloitte ako výhradný finančný poradca a Kinstellar ako právny poradca.

Alpha medical, a. s., podniká na slovenskom trhu od roku 1997 a od roku 2009 expanduje aj do okolitých krajín. Na českom trhu je zastúpená dcérskymi spoločnosťami patriacimi do skupiny AeskuLab. Na konci roku 2012 do spoločnosti vstúpila spoločnosť Mid Europa Partners. Alpha medical zabezpečuje komplexnú modernú laboratórnu diagnostiku. Služby poskytuje prostredníctvom siete viac ako 50 laboratórií a zabezpečuje vyšetrenia v odboroch klinická biochémia, hematológia a transfuziológia, klinická imunológia a alergológia, klinická mikrobiológia, lekárska genetika a patologická anatómia. Na Slovensku a v Česku zamestnáva takmer 1100 odborníkov s ročným obratom na úrovni 70 miliónov eur.

TASR informoval Peter Lednický, generálny riaditeľ Alpha medical, a. s.