Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Amazon odmieta obvinenia z porušenia pravidiel EÚ o osobných údajov

Na archívnej snímke logo spoločnosti Amazon v nemeckom Schönefelde. Foto: TASR/DPA

CNPD uložil firme bezprecedentnú pokutu na základe subjektívneho výkladu zákona, ktorý predtým nebol nikde zverejnený, uviedol Conor Sweeney, hovorca spoločnosti Amazon.

Luxemburg 9. januára (TASR) - Americký internetový predajca Amazon v utorok pred správnym súdom v Luxemburgu odmietol obvinenia z porušovania právnych predpisov Európskej únie (EÚ) o ochrane osobných údajov. Súd ´prejednáva´ odvolanie spoločnosti proti pokute vo výške 746 miliónov eur, ktorú jej v roku 2021 uložil luxemburský úrad na ochranu údajov, známy pod francúzskou skratkou CNPD. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Rozhodnutie CNPD je chybné z mnohých dôvodov," povedal právnik spoločnosti Amazon Thomas Berger. Sťažoval sa, že úrad údajné porušenia európskych pravidiel nešpecifikoval a spoločnosť nevyzval, aby uskutočnila zmeny. To bol jeden z dôvodov, prečo správny orgán v decembri 2021 na žiadosť Amazonu pokutu predbežne pozastavil. Vymeraná pokuta patrí medzi najväčšie v histórii všeobecného nariadenia EÚ o ochrane údajov (GDPR), ktoré vstúpilo do platnosti v roku 2018 ako kľúčová súčasť práva na ochranu súkromia.

CNPD uložil firme bezprecedentnú pokutu na základe subjektívneho výkladu zákona, ktorý predtým nebol nikde zverejnený, uviedol Conor Sweeney, hovorca spoločnosti Amazon. Rozhodnutie o odvolaní sa očakáva v najbližších mesiacoch.