Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Amazon sa dohodol na doplatení daní vo výške 100 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Milánska prokuratúra a finančná polícia po dosiahnutí dohody s Amazonom ukončili vyšetrovanie daňových odvodov internetového gigantu z obdobia rokov 2011 až 2015.

Rím 17. decembra (TASR) - Americký internetový obchod Amazon sa v piatok (15.12.) dohodol s talianskymi úradmi na uzavretí sporu a zaplatení daňového nedoplatku vo výške 100 miliónov eur. Oznámil to taliansky daňový úrad.

Americký obchodný gigant zaplatí sumu prostredníctvom svojich dcérskych spoločností v Taliansku a v Európskej únii (EÚ), uviedol daňový úrad vo svojom vyhlásení.

Milánska prokuratúra a finančná polícia po dosiahnutí dohody s Amazonom ukončili vyšetrovanie daňových odvodov internetového gigantu z obdobia rokov 2011 až 2015.

Amazon tiež súhlasil s opätovným otvorením rozhovorov o "preventívnych dohodách", ktoré majú zabezpečiť "spravodlivé zdaňovanie" jeho aktivít v Taliansku, dodal daňový úrad.

Talianska dcéra Amazonu vo svojom vyhlásení napísala, že dohoda sa týka sporov z minulosti a umožní jej sústrediť sa teraz na služby klientom.

Amazon dodal, že v máji 2015 vytvoril v Taliansku miestnu dcérsku spoločnosť, aby "zaregistroval všetky príjmy, výdavky, zisky a dane z maloobchodného predaja v krajine."

Začiatkom tohto roka taliansky daňový úrad uzavrel ďalšie vyšetrovanie inej veľkej americkej internetovej firmy Google, ktorá zaplatila za urovnanie sporu 306 miliónov eur.

Piatková dohoda s Amazonom nasledovala po tom, ako talianske úrady zvýšili kontroly v jeho prevádzkach v krajine v súvislosti so štrajkom tamojších zamestnancov za lepšie pracovné podmienky počas tzv. Čierneho piatka 24. novembra.

Minulý týždeň talianske úrady nariadili americkému internetovému obchodu, aby sa zaregistroval v krajine ako "poštová služba". Amazon tak musí dodržovať legislatívu a kolektívne dohody platné pre toto odvetvie, čo umožní jeho talianskym zamestnancom získať nárok na lepšie pracovné zmluvy.