Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ambíciou Pellegriniho úradu je modernizovať a inovovať verejnú správu

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na reštart digitalizácie to však v SR podľa IT odborníci z OZ Slovensko.Digital ešte nevyzerá, chýbajú ľudské zdroje a kvalitnejšie projekty z rezortov.

Bratislava 30. marca (TASR) - Ambíciou Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) je modernizácia a inovovanie verejnej správy v najbližších piatich rokoch. Uviedla to pre TASR Janka Burdová, riaditeľka komunikačného odboru vicepremiéra v reakcii na dnešné hodnotenie stavu digitalizácie členmi občianskeho združenia (OZ) Slovensko.Digital.

IT odborníci z OZ Slovensko.Digital dnes zhodnotili prvých šesť mesiacov od schválenia novej Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy (NKIVS), ktorú vláda SR prijala v septembri 2016. Na reštart digitalizácie to v SR podľa nich ešte nevyzerá, chýbajú ľudské zdroje a kvalitnejšie projekty z rezortov.

"Z nášho pohľadu to zatiaľ ešte na sľubovaný reštart nevyzerá. Výhrady sú možno tri. Z hľadiska občana nevidíme nejaké zásadnejšie zmeny, ktoré by bežní používatelia elektronických služieb vedeli oceniť. Z hľadiska fungovania v rámci verejnej správy vnímame, že veľmi chýbajú personálne kapacity na riadenie informatizácie v pomere k tomu, aké veľké zdroje úradníci manažujú. Tretia výhrada je, že kvalita projektov, ktoré prichádzajú z jednotlivých rezortov na schvaľovanie, zatiaľ nezodpovedá tomu, čo bolo v NKIVS zámerom pre reštart informatizácie," uviedol Ján Hargaš z OZ Slovensko.Digital.

"Našou ambíciou je prostredníctvom realizácie Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy modernizovať a inovovať verejnú správu v období nasledujúcich piatich rokov. Pripravujeme komplexnú zmenu z hľadiska poskytovania služieb štátu občanovi. Jednotlivé kroky sú pripravované a diskutované v pracovných skupinách, so zapojením odbornej verejnosti. Vzhľadom na strategický charakter zmien, vysokú dôležitosť kladieme na výstupy pracovných skupín, a často aj za cenu posunu termínov," spresnila Burdová.

Odporúčame aj: Slovensko.Digital: Na reštart digitalizácie to v SR ešte nevyzerá


"Nejde nám len o zber pripomienok expertov, združení, asociácií a podobne, ale o priame zapojenie najlepších slovenských odborníkov, ktorí nepracujú priamo na Úrade podpredsedu vlády na tvorbe strategických dokumentov," priblížila.

Pri príprave tejto strategickej zmeny, či už ide o princíp jedenkrát a dosť, používanie občianskych preukazov s čipom a bezpečnostným osobným kódom, e-schránky, zavádzanie jednotnej podateľne alebo možnosť platiť kartou, však po procesnej stránke nie je podľa Burdovej možné vynechať niektoré fázy, ako je posudzovanie projektových zámerov, či už reformných zámerov alebo štúdií uskutočniteľnosti, vyhlasovanie výziev a príprava verejných obstarávaní.

"Zároveň sa snažíme pôsobiť nadrezortne a zvyšovať kvalitu projektov širokou škálou aktivít. Od vysvetľovania riešení, cez nasmerovanie rezortov a IT dodávateľov a konzultantov k tomu, aby predkladali projekty s jasným dopadom na e-služby občanom, podnikateľom, a s cieľom zefektívňovať procesy vo verejnej správe prostredníctvom informačno-komunikačných technológií," dodala Burdová.