Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ambulantní poskytovatelia:Lekár rozhoduje, či bude ošetrovať za úhradu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

ZAP opakovane deklaruje, že je pripravený rokovať s vedením VšZP s cieľom kontinuálneho zabezpečenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti na Slovensku pre poistencov VšZP.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) tvrdí, že je na zvážení každého lekára, či ako nezmluvný poskytovateľ vo vzťahu voči Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) bude od začiatku decembra poskytovať zdravotnú starostlivosť za úhradu, alebo sa bude riadiť verejným prísľubom štátnej zdravotnej poisťovne. Pre TASR to uviedla výkonná riaditeľka ZAP Zuzana Dolinková.

Poskytovatelia, ktorí zmluvy individuálne nepodpísali, budú podľa Dolinkovej aj naďalej svojich pacientov liečiť a poskytovať im zdravotnú starostlivosť v rovnakom rozsahu ako do 30. novembra. "Je na zvážení každého jednotlivého lekára, či ako nezmluvný poskytovateľ vo vzťahu k VšZP bude od 1. decembra poskytovať zdravotnú starostlivosť za úhradu, alebo sa bude riadiť verejným prísľubom VšZP zo dňa 29. novembra, v zmysle ktorého bude VšZP uhrádzať zdravotnú starostlivosť od 1. decembra aj nezmluvným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti združeným v ZAP za podmienok, v rozsahu a cenách v súlade s predloženým návrhom dodatku k zmluve," priblížila.

Dolinková tvrdí, že nikto dnes nevie zaručiť, dokedy bude prísľub VšZP platný. Keďže medzi nezmluvnými poskytovateľmi ambulantnej zdravotnej starostlivosti združenými v ZAP od začiatku decembra neexistuje zmluvný vzťah, podľa výkonnej riaditeľky zväzu "nie je vylúčené", že títo poskytovatelia budú ošetrovať poistencov najväčšej štátnej zdravotnej poisťovne "za priamu úhradu". 

ZAP opakovane deklaruje, že je pripravený rokovať s vedením VšZP s cieľom kontinuálneho zabezpečenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti na Slovensku pre poistencov VšZP. Na odvrátenie tohto stavu ZAP "trpezlivo" čaká na pozvanie na rokovanie zo strany vedenia VšZP. O preverenie situácie ZAP v pondelok požiadal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), keďže členovia zväzu majú "vážne pochybnosti a dôvodné obavy, či sú vo všetkých samosprávnych krajoch splnené podmienky naplnenia verejnej minimálnej siete poskytovateľov špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti".

Znepokojenie nad situáciou vyjadrilo aj Lekárske odborové združenie (LOZ). "Táto situácia je v neprospech samotných ambulancií, a tým pádom v neprospech poskytovania ambulantnej zdravotnej starostlivosti, ale aj v neprospech najdôležitejšej zdravotnej poisťovne, ktorá sa zo všetkých zdravotných poisťovní správa k poskytovateľom zdravotnej starostlivosti dlhodobo najkorektnejšie," priblížil predseda LOZ Peter Visolajský. Podľa neho je "nespravodlivé", aby sa touto situáciou "kazilo dobré meno" poisťovne, v ktorej je poistená väčšina slovenských lekárov. V situácii, kde dohodu podľa Visolajského "nevedia nájsť obe strany" je potrebné, aby vyriešenie sporu zabezpečilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) sa v pondelok vyjadrila, že situáciu rieši "dlhodobo". "Vstupovala som v tých intenciách, ako vstúpiť minister má. Minulý týždeň som rokovala s VšZP. Prosila som ich, aby urovnali tento konflikt, ktorý tu v súčasnosti je," reagovala. Pripomenula, že verejný prísľub VšZP platí. Akékoľvek vymáhanie poplatkov od lekárov v rámci situácie medzi ZAP a VšZP označila za "nelegitímne" a "nezodpovedné".