Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

AmCham: Centrá podnikových služieb sa stávajú pilierom ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Centrá podnikových služieb už dnes na Slovensku zamestnávajú viac ako 30.000 ľudí a každoročne rastú dvojciferným tempom.

Bratislava 16. júla (TASR) – Americká obchodná komora v SR (AmCham) pozitívne vníma Koncepciu podpory centier podnikových služieb na Slovensku schválenú vládou. Prijatie tohto strategického dokumentu je podľa jej predstaviteľov zásadný krok pre rozvoj podmienok pre jedno z najrýchlejšie rastúcich odvetví slovenskej ekonomiky.

Centrá podnikových služieb už dnes na Slovensku zamestnávajú viac ako 30.000 ľudí a každoročne rastú dvojciferným tempom. Koncepcia, ktorú pripravilo ministerstvo hospodárstva v spolupráci s AmCham, obsahuje 21 úloh. Tie budú plniť orgány štátnej správy s cieľom rozvíjať podmienky motivujúce investorov zakladať a rozširovať tieto centrá na Slovensku.

Úlohy vytýčené v koncepcii sa týkajú najmä uľahčenia príchodu zahraničných expertov, podpory spolupráce so strednými a vysokými školami, šírenia osvety o sektore, starostlivosti o etablované spoločnosti, ako aj aktívneho prístupu k získavaniu nových investícií v tejto oblasti.

AmCham víta aktivitu ministerstva hospodárstva. „Čím lepšie podmienky dokáže štát vytvoriť, tým je vyššia pravdepodobnosť, že materské spoločnosti budú investovať do rozširovania portfólia služieb poskytovaných zo Slovenska a že si ho vyberú aj ďalšie zahraničné spoločnosti,“ uviedol riaditeľ obchodnej komory Jake Slegers.

Komora združuje 25 centier podnikových služieb v rámci iniciatívy Fórum centier podnikových služieb. Jedným z cieľov fóra je aktívna komunikácia s verejnou správou.

Centrá podnikových služieb prispievajú podľa AmCham nielen k stabilizovaniu výroby zahraničných subjektov na Slovensku, ale aj ku zvyšovaniu jej pridanej hodnoty. Majú pozitívny vplyv na odbornú zamestnanosť a kvalifikáciu mladých ľudí.

„Slovensko sa vďaka týmto centrám stáva krajinou, ktorá má okrem silnej priemyselnej tradície potenciál aj v oblastiach finančníctva, IT a inovácií. Budúcnosť Slovenska je práve v podpore znalostnej ekonomiky,“ myslí si predseda Fóra centier podnikových služieb Gabriel Galgóci.

Ako pre TASR dodal podpredseda fóra Martin Bednár, firmy z tohto sektora stále vidia možnosti pre svoj rast. Závisí to však aj od príležitostí, ktoré im dáva Slovensko a jeho zdroje, predovšetkým tie ľudské.

„Vidíme priestor na zlepšenie vzdelávacieho systému, ktorý by mal smerovať k tomu, aby vychovával absolventov s poznatkami, ktoré sa dajú uplatniť v praxi. Ďalšie možnosti vidíme napríklad aj v zjednodušení presúvania zamestnancov vo vnútri jednej spoločnosti a v iných oblastiach, ktoré sa týkajú vzťahov so zamestnancami,“ priblížil Bednár.