Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Američania si v roku 2014 udržali 1. pozíciu v spotrebe vína vo svete

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Američania podľa organizácie vypili v minulom roku celkovo 30,7 milióna hektolitrov vína, zatiaľ čo druhí Francúzi spotrebovali 27,9 milióna hektolitrov.

Paríž 27. apríla (TASR) - Spojené štáty si v minulom roku udržali pozíciu svetovej jednotky v spotrebe vína, zatiaľ čo Čína sa posunula na druhé miesto vo svete z pohľadu rozlohy viníc. Uviedla to dnes Medzinárodná organizácia pre vinič a víno. Informovali o tom agentúra DPA a server BBC.

Američania podľa organizácie vypili v minulom roku celkovo 30,7 milióna hektolitrov vína, zatiaľ čo druhí Francúzi spotrebovali 27,9 milióna hektolitrov. Na druhej strane, Čína síce spotrebovala len okolo 15,8 milióna hektolitrov vína, čo bolo o 1,2 milióna hektolitrov menej než v predchádzajúcom roku, no rozloha jej viníc dosiahla okolo 800.000 hektárov.

Rozšírením rozlohy viníc sa tak dostala na 2. miesto hneď za Španielsko a na 3. priečku odsunula Francúzsko. Španielsko má s 1,02 milióna hektármi najväčšiu rozlohu viníc na svete.

Medzinárodná organizácia pre vinič a víno so sídlom v Paríži však zároveň oznámila, že produkcia vína v Španielsku v roku 2014 klesla, a to o 9 %. Ešte výraznejšie klesla v Taliansku (17 %) a Rumunsku (20 %). Rast, naopak, zaznamenali Francúzsko a Nemecko, pričom Francúzsko si udržalo pozíciu najväčšieho producenta vín, keď v minulom roku vyprodukovalo celkovo 46,7 milióna hektolitrov vína.