Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Americká centrálna banka zvýšila úrokové sadzby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Menový výbor Fedu (FOMC) zvýšil kľúčovú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu do pásma od 1,25 % do 1,5 %.

Washington 13. decembra (TASR) - Americká centrálna banka zvýšila podľa očakávaní úrokové sadzby. Zároveň výrazne zlepšila odhad rastu ekonomiky na rok 2018.

Menový výbor Fedu (FOMC) zvýšil kľúčovú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu do pásma od 1,25 % do 1,5 %. Výbor tak rozhodol napriek tomu, že miera inflácie sa stále drží pod inflačným cieľom banky, ktorý stanovila na 2 %.

Za zvýšenie však neboli všetci, z deviatich hlasov boli dva proti. Boli nimi prezident Fedu v Chicagu Charles Evans a Fedu v Minneapolise Neel Kashkari, podľa všetkého práve pre nízku infláciu.

Banka zároveň zlepšila odhad rastu ekonomiky na budúci rok. Zatiaľ čo v septembri očakávala, že v roku 2018 vzrastie americká ekonomika o 2,1 %, teraz počíta s rastom o 2,5 %. Nezamestnanosť by mala zo súčasnej úrovne 4,1 % klesnúť na 3,9 %.

Niektorí analytici očakávali, že vyšší rast bude znamenať v budúcom roku štyri zvýšenia úrokových sadzieb, namiesto troch. Fed však zopakoval, že v budúcom roku naďalej počíta len s tromi zvýšeniami úrokových sadzieb. V roku 2019 by k zvýšeniu malo dôjsť minimálne dvakrát, čo opäť znamená potvrdenie pôvodných prognóz.