Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Americká obchodná komora je znepokojená aktuálnou situáciou v SR

Na archívnej snímke portrét zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Foto: TASR Jakub Kotian

Kompetentné orgány preto vyzýva k maximálnemu úsiliu o urýchlené vyšetrenie prípadu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Bratislava 28. februára (TASR) - Americká obchodná komora v SR ako jedna zo signatárov Iniciatívy za vládu zákona (Rule of Law Initiative) vyjadruje hlboké znepokojenie nad aktuálnou situáciou na Slovensku. Kompetentné orgány preto vyzýva k maximálnemu úsiliu o urýchlené vyšetrenie prípadu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a upozorňuje, že s dôverou verejnosti v štátne inštitúcie nemožno hazardovať.

"Zastupujúc 330 členských spoločností z 27 krajín sveta, ktoré na Slovensku zamestnávajú viac ako 100.000 občanov tejto krajiny, vyjadrujeme hlboké znepokojenie nad aktuálnou situáciou, ktorá v novodobej histórii Slovenska nemá obdobu," uvádza vo svojom stanovisku Americká obchodná komora v SR. Ako podotkla, vražda investigatívneho novinára, ktorá podľa vyjadrení viacerých verejných predstaviteľov s vysokou pravdepodobnosťou priamo súvisí s jeho prácou, je zásadným útokom na slobodu tlače.

Polícia v nedeľu (25.2.) našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok (26.2.) informoval, že pravdepodobnou príčinou ich smrti boli strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície šlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.