Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Americká ropa WTI v piatok stúpla, Brent klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ropu ovplyvnil neočakávaný vzostup zásob ropy v USA o 1,3 milióna barelov, ako aj narastajúce napätie v obchodných vzťahoch významných krajín s USA.

New York 6. júla (TASR) - Ropné trhy v piatok reagovali nejednotne, keďže krycie obchody zdvihli americkú ropu, zatiaľ čo Brent klesol pre globálne obchodné napätie a správy o vývoji ťažby v Saudskej Arábii.

Americká ropa West Texas Intermediate (WTI) do 17.30 SELČ stúpla o 61 centov na 73,55 USD (62,73 eura) za barel (159 litrov). Severomorská ropná zmes Brent v rovnakom čase klesla o 39 centov na 77 USD za barel. Za celý týždeň smeruje WTI k poklesu približne o 0,4 % a Brent o 3 %.

Ropu ovplyvnil neočakávaný vzostup zásob ropy v USA o 1,3 milióna barelov, ako aj narastajúce napätie v obchodných vzťahoch významných krajín s USA. Brent nepriaznivo reagoval na správy o zvýšenej ťažbe saudskoarabskej ropy, ktorá kompenzuje obmedzenie líbyjského exportu. Saudská Arábia okrem zvýšenia ťažby takmer o 500.000 barelov denne naviac znížila svoje oficiálne predajné ceny.

(1 EUR = 1,1724 USD)