Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Americká vláda a Volkswagen chcú spojiť žaloby na koncern

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Volkswagen v septembri priznal, že do dieselových áut namontoval ilegálny softvér, ktorý dokáže manipulovať emisie a klamať pri emisných testoch.

Washington 1. decembra (TASR) - Americké ministerstvo spravodlivosti a Volkswagen (VW) chcú z dôvodu zjednodušenia procesu spojiť žaloby na koncern v súvislosti s emisným škandálom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa súdnych spisov sa bude dnes v New Orleans justičné grémium zaoberať otázkou, či a ako spojiť viac než 350 procesov. Cieľom takéhoto postupu je spravidla urýchliť konanie a vyhnúť sa zdvojeniu práce.

V súvislosti s emisným škandálom boli na Volkswagen podané žaloby vo viac ako 40 amerických štátoch. Koncern chce podľa spisov žaloby spojiť do dvoch balíkov, v jednom by mali byť žaloby majiteľov dieselových áut, ktorých sa škandál týka, a v druhom žaloby investorov, ktorí v dôsledku škandálu prišli o peniaze.

Volkswagen v septembri priznal, že do dieselových áut namontoval ilegálny softvér, ktorý dokáže manipulovať emisie a klamať pri emisných testoch. V USA po cestách jazdí okolo 500.000 vozidiel s týmto softvérom. Aféra dostala koncern do hlbokej krízy a akcia VW sa prepadla o tretinu.