Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Americké a čínske sankčné clá v nedeľu vstúpili do platnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obidve svetové ekonomické veľmoci zhruba pred rokom spustili obchodnú vojnu, ktorá viedla k spomaleniu ich hospodárskeho rastu a brzdí konjunktúru aj na globálnej úrovni.

Washington/Peking 1. septembra (TASR) - Obchodná vojna medzi USA a Čínou sa v nedeľu opäť vystupňovala, keďže začali na obidvoch stranách platiť ohlásené sankčné clá. USA s účinnosťou od 1. septembra zaviedli 15-percentné clo na čínsky tovar v hodnote viac ako 100 miliárd USD (90,61 miliardy eur), na čo Čína zareagovala odvetnými clami v rozpätí 5 % až 10 % na americký dovoz v hodnote 75 miliárd USD.

Obidve svetové ekonomické veľmoci zhruba pred rokom spustili obchodnú vojnu, ktorá viedla k spomaleniu ich hospodárskeho rastu a brzdí konjunktúru aj na globálnej úrovni. Americký prezident Donald Trump chce Čínu s pomocou sankčných ciel prinútiť k podpísaniu rozsiahlej obchodnej dohody. Rokovania už niekoľko mesiacov stagnujú, tento mesiac by sa však mali obnoviť.

USA zaviedli dodatočné clá na čínsky spotrebný tovar, ako sú televízory, knihy, plienky a športová obuv. Podľa odborníkov tieto clá v strednodobom horizonte povedú k zvýšeniu spotrebných cien v USA. Od 15. decembra pribudnú 15-percentné clá aj na ďalší spotrebný tovar v hodnote 160 miliárd USD, napríklad, smartfóny, notebooky a odevy.

Pôvodne mali od nedele platiť clá na všetky druhy tovarov, Trump však časť presunul na december, aby neovplyvnil vianočnú nákupnú sezónu. Od posledného mesiaca v roku tak začnú platiť sankčné clá takmer na celý import z Číny, ktorý v roku 2018 dosiahol hodnotu zhruba 540 miliárd USD.

Čína v reakcii na rozhodnutie USA od nedele zaviedla odvetné clá v rozpätí 5 % až 10 %, ktoré zasiahnu predovšetkým amerických poľnohospodárov. Dodatočných 10 % sa týka dovozu amerického mäsa, zeleniny (kukurica a zemiaky), ovocia, morských plodov, odevov a koženého tovaru. Päťpercentné clá sa týkajú sóje, mliečnych produktov, húb a chemikálií.

Ide len o prvú časť ohlásených odvetných ciel, ktoré zasiahnu import z USA v hodnote 75 miliárd USD. Čína totiž plánuje ďalšie clá od 15. decembra: sadzba 5 % sa dotkne cigariet, odevov, automobilových dielcov, elektrických spotrebičov a leteckých motorov, 10 % sa bude platiť za dovoz kávy, ovocných štiav, vína a piva, liekov, dreva a automobilov.

Trump doteraz zaviedol sankčné clá na čínsky priemyselný tovar a stroje v hodnote zhruba 250 miliárd USD, ktoré síce spôsobili spoločnostiam dodatočné náklady, spotrebitelia ich však nepocítili. Tieto clá sa majú od októbra zvýšiť o ďalších 5 % na 30 %.

(1 EUR = 1,1036 USD)