Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Americké akcie vo štvrtok skoro stagnovali, Dow Jones vzrástol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cena zlata pred veľkonočným víkendom stagnovala.

New York 27. marca (TASR) - Investori na Wall Street boli pred dlhým veľkonočným víkendom opatrní a americké akcie prakticky stagnovali. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Najdôležitejšie americké akciové indexy ukončili štvrtkové (24.3.) obchodovanie takmer na úrovni z predchádzajúceho dňa. Za celý uplynulý týždeň kľúčový index Dow Jones Industrial stratil 0,49 %.

Podľa obchodníkov hlavnými dôvodmi vývoja bolo posilnenie dolára a pokles cien ropy. Navyše objednávky v priemysle USA sa vo februári znížili, aj keď o niečo menej, než sa očakávalo. Trh tiež pozitívne neprijal vyhlásenie predstaviteľa americkej centrálnej banky (Fez) Jamesa Bullarda, že ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb v USA sa približuje.

Kľúčový newyorský index Dow Jones Industrial vo štvrtok vymazal počiatočné straty aj vďaka oživeniu cien ropy a nakoniec vzrástol o 0,08 % a uzavrel obchodovanie na úrovni 17 515,73 bodu. Na Wall Street sa na rozdiel od väčšiny európskych búrz bude obchodovať už na veľkonočný pondelok (28.3.).

Širší index S&P 500 vo štvrtok stratil 0,04 % a uzavrel na 2035,94 bodu. Technologický index Nasdaq 100 vzrástol o 0,07 % na 4405,53 bodu.

Cena zlata stagnovala

Cena zlata pred veľkonočným predĺženým víkendom prakticky stagnovala. Posilnenie dolára a vyhliadky na zvýšenie úrokových sadzieb v USA tlačia na cenu žltého kovu. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Aprílový kontrakt na zlato vo štvrtok (24.3.) stratil 2,40 USD a uzavrel na úrovni 1221,60 USD (1095,21 eura) za uncu (31,1 gramu).

Šéf St. Louiského Fedu James Bullard uviedol, že relatívne mierne zníženie vyhliadok ekonomiky zo strany centrálnej banky (Fed) signalizuje, že sa blíži zvýšenie sadzieb, ak sa bude ekonomika vyvíjať v súlade s očakávaniami.

(1 EUR = 1,1154 USD)

Foto: TASR/AP