Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Americké banky v 2. kvartáli zarobili rekordných 44 mld. USD

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Údaje podľa ekonómov poukazujú na to, že osem rokov po finančnej kríze naberá americký bankový sektor na sile.

Washington 30. augusta (TASR) - Zisk amerických bánk vzrástol v 2. štvrťroku tohto roka na nový rekord, k čomu prispel najmä zvýšený objem poskytnutých úverov. Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvolala na dnes zverejnené údaje Federálneho úradu na poistenie vkladov (FDIC).

FDIC uviedol, že zisk amerických bánk vzrástol za mesiace apríl až jún medziročne o 1,4 % na 43,6 miliardy USD (39,04 miliardy eur). V rovnakom období minulého roka predstavoval zisk bánk v USA 43 miliárd USD. Výsledok za 2. kvartál tohto roka znamená pre bankový sektor novú rekordnú hodnotu.



Údaje podľa ekonómov poukazujú na to, že osem rokov po finančnej kríze naberá americký bankový sektor na sile. Aj napriek tomu ale problémy môžu spôsobovať nízke ceny ropy, ktoré tlačia na energetické firmy, a tým aj na banky, ktoré takýmto firmám poskytujú úvery.

Z celkového počtu bánk medziročný rast zisku oznámilo približne 60 % z nich. Iba 4,5 % bánk zisk nezaznamenalo, čo oproti 2. kvartálu minulého roka predstavuje výrazný pokles. Vtedy bolo stratových 5,8 % amerických bánk.

(1 EUR = 1,1168 USD)