Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Takto sa darilo burzám.Americké otvorili na nových rekordných maximách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Milánska burza očakáva upísanie všetkých nových akcií Unicreditu.

New York 23. februára (TASR) - Americké burzy dnes po otvorení opäť stanovovali nové historické maximá. Kľúčový index Dow Jones Industrial Average, rovnako ako širší index S&P 500 sa dostali na nové rekordy. Dôvodom bolo zvýšenie cien ropy, ktoré sa pridalo k rastúcemu optimizmu ohľadom daňovej reformy prezidenta Donalda Trumpa.

Dow Jones Industrial Average si po otvorení pripísal 39,49 bodu alebo 0,19 % a vzrástol na 20.815,09 bodu a index S&P 500 stúpol o 4,73 bodu alebo 0,20 % na 2367,55 bodu. Index Nasdaq Composite sa zvýšil o 2,47 bodu alebo 0,04 % na 5863,10 bodu.

Milánska burza očakáva upísanie všetkých nových akcií Unicreditu



Milánska burza počíta s úspešným zavŕšením navyšovania kapitálu Unicredit. Analytici sú presvedčení, že emisia nových akcií v hodnote 13 miliárd eur bude kompletne upísaná. Investori majú na upísanie akcií čas iba do dnešného dňa.

Celý proces navyšovania kapitálu, ktoré je najväčšie v talianskej histórii, sa ukončí 10. marca. Pozorovatelia očakávajú, že navýšenie kapitálu prinesie zmenu mocenských pomerov v Unicredite. Nie je vylúčené, že vďaka propagačnej ceste výkonného riaditeľa Jean-Pierra Mustiera v New Yorku, Zürichu, Bruseli a Miláne vstúpia do banky vplyvní noví akcionári.

Investičné spoločnosti Fonds Capital Research, Aabar a Blackrock, ktoré sú s podielmi 4,8 % najväčšími akcionármi banky, si svoju vedúcu pozíciu udržia. A naopak, stratia nadácie talianskych bánk, ktoré kedysi boli veľkoakcionármi Unicreditu. Nadácie Cariverona a CRT investovali do navýšenia kapitálu 220 miliónov eur každá, čo im prinesie podiel 1,8 %.

Navýšenie kapitálu je hlavnou súčasťou rozvojového plánu, ktorý Mustier predstavil v decembri minulého roka. Plán bude Unicredit stáť 500 miliónov eur, vrátane nákladov na poradcov a garantov navýšenia kapitálu. Čerstvé peniaze majú koncernu pomôcť zaplátať finančné diery v bilancii a odbúranie nedobytných úverov.

Unicredit ukončil rok 2016 so stratou 11,8 miliardy eur, kým v roku 2015 ešte vykázal zisk 1,7 miliardy eur. Dôvodom boli odpisy nedobytných úverov a rezervy vo výške 13,1 miliardy eur. Bez týchto efektov by banka ukončila rok so ziskom 1,3 miliardy eur.