Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

VDMA: Odstúpenie USA od klimatickej dohody poškodí svetovú ekonomiku

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Okrem nemeckých strojárov kritizujú Trumpovo odstúpenie od parížskej klimatickej dohody aj americké firmy a podnikateľské kruhy.

Frankfurt nad Mohanom 2. júna (TASR) - Nemecké združenie výrobcov strojov a zariadení (VDMA) dnes kritizovalo rozhodnutie amerického prezidenta USA Donalda Trumpa odstúpiť od parížskej klimatickej dohody. A varuje, že tento krok poškodí svetové hospodárstvo a povedie k deformáciám na trhu.

Trump vo štvrtok (1.6.) oznámil, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Splnil tak sľub, ktorý dal počas svojej predvolebnej kampane, ale vyslúžil si za to kritiku svetových lídrov.

Americký prezident vyhlásil, že jeho administratíva začne nové rokovania, buď o opätovnom prístupe k parížskej dohode, alebo o uzavretí novej dohody s lepšími podmienkami pre Spojené štáty.

"Trumpovo odmietnutie klimatickej dohody poškodzuje ekonomiku," povedal Thilo Brodtmann, výkonný riadite VDMA a dodal, že Trump "postavil svoje predvolebné sľuby nad dlhodobé záujmy svetovej komunity".

To uškodí ekonomike aj životnému prostrediu, pretože zníženie emisií skleníkových plynov môže ísť ruka v ruke s hospodárskym rastom, ak by firmy do svojich plánov zahrnuli investície do úsporných technológií, skonštatoval.

"Európa a jej spojenci, rovnako ako významné štáty a spoločnosti v USA musia teraz udržať svoj kurz," povedal Brodtmann. Európa bude podľa neho z dlhodobého hľadiska profitovať z investícií do technológií priateľských ku klíme.

Nemecká obchodná komora DIHK v tejto súvislosti uviedla, že niektoré spoločnosti v Spojených štátoch môžu získať krátkodobé výhody po Trumpovom rozhodnutí odstúpiť od parížskej dohody. Ale pri ochrane klímy je možné dosiahnuť pokrok len vtedy, ak budú štáty spolupracovať, pripomenul prezident DIHK Eric Schweitzer.

Schweitzer dodal, že ostatné krajiny by mali dodržiavať svoje záväzky. Varoval však pred snahou o nahradenie amerických záväzkov v rámci dohody zvýšením záväzkov iných štátov na dvojnásobok, čo by mohlo viesť k zmareniu celej dohody.

Americké firmy kritizujú Trumpovo odstúpenie od klimatickej dohody



Stovky firiem z USA v otvorenom liste kritizovali rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od parížskej klimatickej dohody.

List podpísali technologické spoločnosti ako napríklad Intel, Hewlett-Packard a Tesla, rovnako ako potravinárske koncerny a odevné firmy. Spoločnosti v liste zdôraznili, že sa naďalej cítia zaviazané k ochrane klímy a že ich cieľom je efektívnejšia ekonomika, ktorá produkuje menej skleníkových plynov.

"Nákladovo efektívne a inovatívne riešenia nám môžu pomôcť, aby sme dosiahli tieto ciele," píše sa v liste. Firmy dodali, že odstúpenie od cieľa, ktorým je nízkoemisná ekonomika, je rizikom pre blahobyt USA.

Vplyvní predstavitelia amerických podnikateľských kruhov kritizujú rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa. Výkonný riaditeľ spoločností Tesla a SpaceX Elon Musk prostredníctvom svojho konta na sieti Twitter oznámil, že v reakcii na Trumpovo rozhodnutie už nebude jeho poradcom.




"Klimatická zmena je reálna. Odstúpenie od (dohody z) Paríža nie je dobré pre Ameriku ani pre svet," uvádza sa v Muskovom tweete.

Rovnaký krok ako Musk vo veci členstva v skupine prezidentských poradcov prijal aj Bob Iger, generálny riaditeľ spoločnosti Disney.

Generálny riaditeľ banky Goldman Sachs Lloyd Blankfein označil Trumpovo rozhodnutie za krok späť v oblasti životného prostredia. Podľa neho sa takto Spojené štáty vzdávajú i svojho vodcovského postavenia vo svete.

Zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg dnes varoval, že odstúpenie Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody by mohlo byť pre svet katastrofálne. Podľa neho "je zlé pre životné prostredie i pre ekonomiku a ohrozuje budúcnosť našich detí".

Zuckerberg pripomenul záväzok svojej spoločnosti, že každé jej nové dátové centrum bude na 100 percent zásobované energiou z obnoviteľných zdrojov. "Zastavenie zmeny klímy je možné len vtedy, keď budeme konať ako globálna komunita a pred tým, než bude príliš neskoro," konštatoval.

Sklamanie z Trumpovho rozhodnutia tlmočil aj šéf spoločnosti General Electric Jeff Immelt, ktorý upozornil, že "klimatická zmena je realitou". Vyhlásil, že iniciatívy sa "musí teraz chopiť priemysel".