Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Americké úrady preverujú neočakávanú aktiváciu bŕzd v Nissanoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Úrad preskúma správy o prípadoch, keď sa aktivoval automatický núdzový brzdný systém bez zjavnej prekážky v trase vozidla.

Washington 13. apríla (TASR) - Americký Národný úrad pre bezpečnosť premávky (NHTSA) preveruje správy o náhlom a neúmyselnom brzdení vozidiel Nissan. Konkrétne ide o 675.000 exemplárov modelu Nissan Rogue.

NHTSA oznámil, že ide o reakciu na žiadosť Centra automobilovej bezpečnosti. Úrad preskúma správy o prípadoch, keď sa aktivoval automatický núdzový brzdný systém bez zjavnej prekážky v trase vozidla. V súvislosti s týmto problémom zatiaľ nie sú informácie o zraneniach alebo úmrtiach.

Nissan pre agentúru Reuters uviedol, že prešetril situáciu a po rokovaniach s NHTSA a kanadským úradom Transport Canada sa rozhodol informovať všetkých majiteľov v USA a Kanade o aktualizácii softvéru. "Nissan ako obvykle bude spolupracovať s NHTSA a Transport Canada na všetkých záležitostiach produktovej bezpečnosti," píše sa vo vyhlásení Nissanu.

Japonská automobilka v súčasnosti čelí hromadnej žalobe na kalifornskom súde pre podobný problém. Žaloba sa dotýka značiek Nissan a Infiniti predávaných od roka 2015. Žalobcovia tvrdia, že chyba v systéme môže neočakávane aktivovať brzdy a spôsobiť, že autá "v hustej premávke náhle spomalia alebo úplne zastavia".