Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Americký Qualcomm dostal ďalšiu miliónovú pokutu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zároveň ju úrady prinútili znížiť licenčné poplatky pre čínskych výrobcov smartfónov.

Soul 28. decembra (TASR) - Americká spoločnosť Qualcomm dostala v Južnej Kórei pokutu vyše 800 miliónov eur, pričom dôvodom je podľa protimonopolného úradu porušovanie hospodárskej súťaže.

Juhokórejská komisia pre hospodársku súťaž uviedla, že Qualcomm potrestala za neférové obchodné praktiky voči výrobcom čipov a smartfónov. Pokuta dosiahla 1,03 bilióna juhokórejských wonov (816,83 milióna eur), čo znamená najvyššiu pokutu, akú doteraz juhokórejská komisia stanovila.

Qualcomm s rozhodnutím komisie nesúhlasí a vedenie spoločnosti už dalo najavo, že sa proti tomu odvolá na súde. Firma zároveň dodala, že krok komisie porušuje aj podmienky dohody o voľnom obchode medzi Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

Americká spoločnosť pritom pokutu za obmedzovanie hospodárskej súťaže dostala aj v Číne, a to vo výške 975 miliónov USD (933,46 milióna eur). Zároveň ju úrady prinútili znížiť licenčné poplatky pre čínskych výrobcov smartfónov. Obchodné praktiky spoločnosti Qualcomm preverujú aj úrady v USA a Európe.