Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Amerických investorov priťahuje slabá česká koruna

Foto: TASR

"Pokiaľ zostane dolár dlhodobo silný, mohli by sme presunúť produkciu z Ameriky do Českej republiky," uviedol šéf zámorskej firmy Firstronic.

Praha 26. januára (TASR) - Česká republika je vďaka slabej korune lepšie viditeľná na mape svetového obchodu. Informuje o tom portál českého denníka E15. Stala sa príťažlivejšou aj pre amerických exportérov, ktorým zisky decimuje silný dolár.

Zámorské firmy viac než v minulosti premýšľajú o sťahovaní výroby do krajín so slabšou menou a bližšie k zákazníkom. Na zozname týchto destinácií figuruje aj Praha. Koruna je voči doláru o štvrtinu slabšia než pred rokom a nič nesignalizuje, že sa kurz v dohľadnom čase vráti späť.

"Pokiaľ zostane dolár dlhodobo silný, mohli by sme presunúť produkciu z Ameriky do Českej republiky. Impulzom môže byť tlak našich odberateľov, ktorým súčasný vývoj výmenných kurzov nevyhovuje," uviedol pre E15 šéf zámorského Firstronicu John Sammut.

Firstronic so sídlom v americkom Michigane vyrába plošné spoje pre automobilový priemysel a v Česku už vďaka spoločnému podniku pôsobí. Ten už dosahuje ročný obrat takmer jednu miliardu Kč (35,93 milióna eur).

Weston Stacey z Americkej obchodnej komory uviedol, že komora poskytla v poslednom čase svoje služby trom americkým spoločnostiam, ktoré prejavili o Česko záujem. Dve pochádzali z automobilového priemyslu.

Aby si Američania s Čechmi tľapli, budú musieť výhody českej meny nejaký čas vydržať. Jan Čermák z ČSOB predpokladá, že dolár bude mať tento rok priemerný kurz 24,60 CZK a v nasledujúcom roku 23,50 CZK. Ešte pred rokom bol kurz 1 USD/20 CZK.

Vyhliadky na dlhodobo slabú korunu sú pre zámorské firmy silným dôvodom záujmu o Česko. Reálne obchody však brzdia mnohé prekážky. Experti najčastejšie spomínajú nestabilitu podnikateľského prostredia, najmä daňového systému.

Americké firmy sú náročnými investormi. Jan Linhart z KPMG dodal, že vyhodnocujú mnohé parametre a okrem priaznivej ekonomickej stránky projektu požadujú aj stabilné a transparentné právne prostredie, predvídateľnosť práva a rozumnú mieru zdanenia.