Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Analytici: Dôchodkový strop ohrozí výšku budúcich dôchodkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zavedenie stropu na 65 rokov sa podľa Klubu ekonomických analytikov vôbec nedotýka ľudí, ktorí sú momentálne vo veku pred dôchodkom a najbližších 20 rokov sa bude dôchodkový vek ďalej posúvať.

Bratislava 25. mája (TASR) - Ekonómovia varujú, že zavedenie dôchodkového stropu ohrozí výšku budúcich dôchodkov. Klub ekonomických analytikov (KEA) vyjadruje nesúhlas so zásahmi do dôchodkového systému, ktoré zhoršia jeho udržateľnosť. Budúcim dôchodcom nepomôže ústavný zákon o strope dôchodkového veku, ale praktické opatrenia, ktoré pripravia krajinu na starnutie a zmiernia úbytok populácie v aktívnom veku.

Priblížili, že v posledných týždňoch sa objavujú úvahy o zavedení stropu na vek odchodu do dôchodku, najčastejšie vo veku 65 rokov. Takýto krok by podľa KEA znamenal krok späť pre dlhodobú udržateľnosť verejných financií a ohrozenie budúcich dôchodkov. Na to, aby skoršie dôchodky vedel štát neskôr zaplatiť, bude potrebovať buď zvýšiť už dnes vysoké odvody, alebo budú musieť ľudia ísť do dôchodku s nižším priznaným dôchodkom, alebo akceptovať výrazne viac kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia.

Zavedenie stropu na 65 rokov sa podľa KEA vôbec nedotýka ľudí, ktorí sú momentálne vo veku pred dôchodkom a najbližších 20 rokov sa bude dôchodkový vek ďalej posúvať. Navrhovaná úprava by sa prejavila až okolo roku 2038 a dotýkala sa ľudí narodených v roku 1974 a neskôr. "V roku 2038 nebude rozhodovať to, čo sa dostalo do zákona v roku 2018, ale čo si reálne budeme môcť v tom čase dovoliť," podčiarkli analytici.

Ak chce vláda zabezpečiť, aby si ľudia v budúcnosti dlhšie užívali dôchodok, môže k tomu podľa KEA prispieť využitím dobrých časov, účinnejšou rodinnou politikou na podporu záujmu ľudí vychovávať deti, aktívnou inteligentnou imigračnou politikou na zmiernenie úbytku populácie v aktívnom veku, opatreniami na zmiernenie odlevu mladých ľudí do zahraničia, zefektívnením zdravotníctva, aby sa znížila odvrátiteľná úmrtnosť a zlepšila kvalita rokov prežitých na dôchodku, reformou vzdelávania s výrazným rozvíjaním zručností a spôsobilostí, ktoré zlepšia budúcu produktivitu ľudí v aktívnom veku, ako aj zlepšením fungovania 2. a 3. dôchodkového piliera.

"Priestor na zlepšenie vidíme aj v lepšej informovanosti budúcich dôchodcov. KEA zároveň vidí priestor na zlepšenie aj v informovaní súčasných poistencov a budúcich dôchodcov zo strany Sociálnej poisťovne. Budúci dôchodcovia by mali pravidelne dostávať stručnú a zrozumiteľnú informáciu s odhadom výšky ich dôchodku podľa aktuálnych pravidiel a očakávanom veku, kedy im vzniká nárok na dôchodok," dodali ekonomickí analytici.

Klub ekonomických analytikov (KEA) je občianskym združením, má 38 členov a pozostáva z ekonomických analytikov z rôznych inštitúcií, ako sú komerčné banky, mimovládne výskumné inštitúcie, Slovenská akadémia vied, ministerstvá, konzultačné firmy a univerzity. Na prieskume názoru o zastropovaní dôchodkového veku sa zúčastnilo 30 členov.