Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Analytici: Inflácia v decembri prekvapila, klesali ceny v doprave

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štatistický úrad (ŠÚ) SR informoval, že v decembri 2018 v porovnaní s decembrom 2017 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 1,9 %.

Bratislava 15. januára (TASR) - Inflácia v decembri 2018 prekvapila, klesali najmä ceny v doprave. Uviedol to v komentári k vývoju spotrebiteľských cien Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Medziročná inflácia podľa neho vykázala najnižšiu úroveň od decembra 2017. "Dôvody decembrového spomalenia inflácie treba hľadať najmä v oblasti cien v doprave v dôsledku čoho sa prekvapivo zmiernila aj dopytová inflácia. Mierne pomalší ako očakávaný rast cien vykázali aj potraviny," spresnil.

Informoval, že v decembri mierne prekvapil aj vývoj cien potravín. Tie si pripísali v priemere zdraženie "len" o 0,1 %, a tak sa dynamika ich medziročného rastu ďalej spomaľovala z 1,0 % na 0,9 %, keď ešte doznieval silný bázicky efekt u cien vajec. Jednotlivé položky potravín zaznamenali v decembri diametrálne odlišný vývoj.

Inflácia by podľa Koršňáka mala v úvode tohto roka opäť zrýchliť, keď sa k plynu so zdražovaním pridajú aj ostatné regulované ceny energií na bývanie na čele s elektrinou. Veľkou neznámou stále ostáva špeciálny odvod obchodných reťazcov a jeho vplyv na ceny, najmä potravín. Zúženie počtu dotknutých obchodníkov by síce mohlo zmierniť prenos do inflácie, kľúčoví hráči na trhu, ktorí sa dajú považovať za hlavných určovateľov cien, však budú novým odvodom stále zasiahnutí.

"Dá sa predpokladať, že nový náklad v podobe špeciálneho odvodu sa budú časom snažiť preniesť buď na zákazníkov alebo na dodávateľov. Ako jednoduchšia cesta sa nám javí cesta zvýšenia cien a prenesenia nákladov na koncového zákazníka. V takom prípade by sa rast cien potravín mohol zvýšiť v tomto roku približne o 2 percentuálne body (p. b.) a celková inflácia o 0,2 až 0,3 p. b. Priemerná inflácia by sa tak mohla zrýchliť smerom k 3 %, vzhľadom na jej štruktúru (rast cien potravín a energií na bývanie) pocítia rýchlejší rast cien najmä nízkopríjmové domácnosti a domácnosti dôchodcov," dodal Koršňák.

Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej decembrovú infláciu ovplyvnili hlavne ceny v doprave, ktoré medzimesačne klesli o 3,5 %. Celkovo vidieť nárast cien služieb, ktorý odzrkadľuje zlepšujúcu sa situáciu na trhu práce a následne vyšší disponibilný príjem domácností. Okrem toho infláciu ovplyvňujú aj ceny potravín, energií a palív, hoci kolísavejšie za posledné mesiace. "Vlani bol priemer celkovej inflácie 2,5 %. Očakávame, že spotrebiteľské ceny by si takéto tempo rastu (2,5 %) mohli udržať aj v tomto roku," doplnila Muchová.

"Čo zrejme zarezonuje, a v súvislosti s cenami potravín sa v roku 2019 sledovať bude, sú opatrenia vlády. Špeciálny odvod pre reťazce, ale aj už existujúce zavedenie príplatkov za prácu cez víkend či sviatky sú opatreniami, ktoré majú potenciál viesť k zvyšovaniu cien potravín na pultoch v našich obchodoch," dodala Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho, družstva.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR informoval, že v decembri 2018 v porovnaní s decembrom 2017 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 1,9 %. Spotrebiteľské ceny v decembri 2018 v porovnaní s novembrom 2018 v úhrne klesli o 0,1 %. V priemere za rok 2018 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2017 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 2,5 %.