Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Analytici prognózujú apokalypsu na burze

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Portál nemeckého mesačníka manager magazin tvrdí, že budúca hospodárska kríza najviac postihne dôchodkové fondy, životné poisťovne, akcie, papierové peniaze všetkého druhu.

Frankfurt nad Mohanom 8. septembra (TASR) - Niektorí burzoví analytici prichádzajú s apokalyptickými prognózami o priebehu budúcej hospodárskej krízy. Portál nemeckého mesačníka manager magazin tvrdí, že najviac postihne dôchodkové fondy, životné poisťovne, akcie, papierové peniaze všetkého druhu.

O tom, že kríza príde, jej proroci nepochybujú. Namiesto akcií odporúčajú kupovať lesy, ornú pôdu, vzácne kovy a poskytovať úvery roľníkom v blízkom okolí. Svojich nových veriteľov by mali zmluvne zaviazať, aby im ich splácali v naturáliách.

Nemecká spolková banka (Deutsche Bundesbank, DBB) v štatistike uvádza, že Nemci majú zo svojho majetku v akciách len 6 %. Berú tiež do úvahy, že ukladanie peňazí v bankách sa neoplatí, lebo ich úročenie zostáva nižšie ako ročná miera inflácie. Za vlastné úspory nekupujú ani akcie firiem na hlavnom nemeckom akciovom indexe Dax. Ich ročné dividendy sú len 2,7 %, preto radšej nakupujú nehnuteľnosti vo veľkých mestách, ktoré sú nad reálnou hodnotou vyššie o štvrtinu.

Portál manager magazin však poukazuje na to, že práve obavy z nákupu akcií sú silným signálom pre to, že burzový krach, k akému došlo v roku 2000 alebo 2008, je ešte ďaleko. Lebo každému veľkému krachu predchádzala eufória investorov, ktorí chceli nakúpiť čo najviac firemných podielov.

Portfóliový stratég bankového domu Metzler Frank Naab uviedol, že len v USA sú hlavné indície drahšie, než by mali byť podľa ziskov firiem. V Európe je ich hodnota ešte stále pod dlhodobým priemerom. Toto tvrdenie sa vzťahuje aj na Japonsko a kurzy akcií rastúcich ekonomík.

Naab však pripomína, že aj teraz sa dajú nájsť akcie, ktoré majú silný rastový potenciál. Podľa neho však "teraz treba otvoriť sto mušieľ, aby sa našla jedna s perlou".