Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ANALYTICI: Rast priemyslu v decembri 2015 naďalej ťahala produkcia áut

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K decembrovému rastu priemyslu tiež prispela ostatná výroba, oprava a inštalácia strojov, ktorá zaznamenala medziročný rast o 23,8 %.

Bratislava 11. februára (TASR) - Produkcia áut aj naďalej ťahala rast priemyslu, pričom v decembri 2015 sa v medziročnom porovnaní zvýšila až o 30,4 %. K decembrovému rastu priemyslu tiež prispela ostatná výroba, oprava a inštalácia strojov, ktorá zaznamenala medziročný rast o 23,8 %. Uviedla to k číslam decembrovej priemyselnej produkcie Katarína Muchová z oddelenia analýz trhu Slovenskej sporiteľne.

Priemyslu sa podľa nej na Slovensku darilo aj napriek decembrovému spomaleniu nemeckého priemyslu, ktorý medzimesačne klesol o 1,2 % a medziročne o 2,3 %. "Nemecko je náš hlavný obchodný partner a výkon tamojšieho priemyslu má vplyv aj na našu ekonomiku," poznamenala.

"Z pohľadu medziročného rastu bol aj v decembri kľúčovým odvetvím automobilový priemysel, ktorý v závere roka nabral druhý dych a aj napriek turbulenciám v dôsledku kauzy VW posúval svoju produkciu na nové historické maximá. Automobilový priemysel bol zodpovedný až za 88 % celkového rastu priemyslu," doplnil analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

Na druhej strane sa podľa neho dlhodobo nedarí výrobcom spotrebnej elektroniky. Zanedbateľný len 0,6-% medziročný pokles produkcie vykázali aj potravinári a v poslednom čase extrémne volatilný sektor farmácie.

"Aj napriek pokračujúcim problémom jedného z kľúčových odvetví priemyslu – hutníkov - očakávame, že aj v úvode roka 2016 by si mal slovenský priemysel udržať rastovú trajektóriu. Vývoj v ďalších mesiacoch bude však závisieť najmä od vývoja spotrebiteľských nálad v Európe," dodal Koršňák.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že priemyselná produkcia sa v decembri 2015 medziročne zvýšila o 8,2 %. Vývoj ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 10,3 % a pokles v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,1 %, v ťažbe a dobývaní o 8,6 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v decembri 2015 oproti novembru 2015 klesla o 0,6 %.