Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľská inflácia v máji spomaľovala, potraviny však zdraželi

Ilustračné foto. Foto: SAMO

Potraviny v máji medziročne zdraželi o 4,8 %, čo znamená zrýchlenie zdražovania potravín a nealkoholických nápojov.

Bratislava 15. júna (TASR) – Spotrebiteľská inflácia v máji pokračovala v spomaľovaní, hoci v miernejšom tempe, ako sa pôvodne očakávalo. Spomaľovanie brzdili rastúce ceny potravín či alkoholu. Upozornil na to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Ako dodala analytička WOOD & Company Eva Sadovská, pod spomalenie inflácie sa podpísali hlavne nižšie ceny v doprave.

Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR spotrebiteľské ceny v máji vzrástli o 0,2 %, čo podľa Koršňákových slov znamenalo spomalenie dynamiky ich medziročného rastu z 2,1 % na 2 %.

Potraviny v máji medziročne zdraželi o 4,8 %, čo znamená zrýchlenie zdražovania potravín a nealkoholických nápojov. „Takéto tempo zdražovania potravín sme mali na Slovensku v októbri 2019. Aj medzimesačné tempo zvyšovania cien na úrovni 1,3 % bolo v máji neprehliadnuteľné,“ uviedla Sadovská.

Ako tiež skonštatovala, na celkovom vývoji cien od januára tohto roka sa nižšia daň z pridanej hodnoty (DPH) na zdravé potraviny výraznejšie neprejavila. Síce sa podľa nej potvrdili očakávania, že toto opatrenie rast cien potravín mierne stlmí, nezabezpečí však cenový pokles.

Ako dodal Koršňák, hlavným zdrojom spomaľovania inflácie v posledných mesiacoch sú nižšie ceny ropy na svetových trhoch.

„Pokles cien ropy sa v máji zastavil a jej cena zaznamenala pomerne významnú korekciu smerom nahor, hoci zatiaľ ani zďaleka nie na úrovne spred pandémie. V dôsledku tradičného oneskorenia ceny pohonných látok v máji predsa len ešte odzrkadľovali skôr aprílový prudký pokles cien ropy,“ uviedol Koršňák s tým, že v priemere sa ceny pohonných látok znížili o 2,8 % a dynamika ich medziročného poklesu sa prehĺbila už na viac ako 20 %.

Koršňák očakáva, že medziročná inflácia už v júni ďalej spomaľovať nebude. „Skôr naopak, korekcia cien ropy na svetových trhoch by mala prispieť k jemnému zrýchleniu medziročného rastu cien,“ uzavrel analytik.

Rovnako aj Sadovská predpokladá, že pocitová inflácia Slovákov môže byť vyššia. Spotrebiteľ totiž sleduje ceny konkrétnych potravín, ktoré najčastejšie kupuje – avšak ich podiel na celkovom spotrebnom koši potravín môže byť podstatne nižší.