Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Analytici: Štát musí urobiť kroky, aby predišiel spomaleniu ekonomiky

Ilustračná snímka.

Odborníci upozorňujú na to, že globálna ekonomika spomaľuje, automobilový sektor vykazuje slabšie výsledky, podnikateľské prostredie sa nezlepšuje.

Bratislava 21. februára (TASR) - Slovensko už takmer vyčerpalo lacnú a dostupnú pracovnú silu a na to, aby sa priblížilo k úrovni vyspelých krajín bude potrebovať nové opatrenia. Tie súčasné totiž nedokážu zabrániť spomaľovaniu ekonomiky. Zhodli sa na tom účastníci diskusného fóra, ktoré zorganizovala Slovenská asociácia podnikových finančníkov (SAPF).

Odborníci upozorňujú na to, že globálna ekonomika spomaľuje, automobilový sektor vykazuje slabšie výsledky, podnikateľské prostredie sa nezlepšuje a v medzinárodnom porovnaní výrazne Slovensko zaostáva aj vo výsledkoch vzdelávania. Zároveň sa krajina nedokáže prispôsobiť rastúcej digitalizácii.

"Slovensko urobilo v poslednom období veľmi málo štrukturálnych zmien najmä v oblasti školstva, trhu práce, podnikateľského prostredia a efektívnej verejnej správe. Musíme sa prispôsobiť technickému pokroku a starnutiu populácie. Chýbajú kvalitné vysoké školy, čo spôsobuje, že študenti často odchádzajú do zahraničia a je výrazný únik mozgov," skonštatoval v stanovisku pre médiá Andrej Révay zo Slovenskej asociácie podnikových finančníkov.

Priemyselná revolúcia v podobe digitalizácie je podľa odborníkov kľúčom k zrýchleniu ekonomického rastu, resp. zabráni spomaleniu rastu. Podniky musia investovať do inovácií, výskumu a štát by ich mal v tom podporovať.

Odborníci sú tiež presvedčení, že je potrebné zvýšiť superodpočty na výskum a vývoj či výrazne zjednodušiť čerpanie európskych zdrojov. V ďalšom kroku je potrebné skvalitniť podnikateľské prostredie, napríklad skrátiť dĺžku pojednávaní a znížiť náklady na súdne spory a urobiť zásadnú reformu školstva. Podľa viacerých štúdií môže zlepšenie a skvalitnenie štátnej správy zvýšiť rast ekonomiky až o 0,5 %. "Namiesto systémových riešení vláda prijíma legislatívne opatrenia, ktoré skôr zhoršujú pozíciu podnikov, nakoľko zvyšujú administratívu a náklady, za čo vláda v konečnom dôsledku nenesie zodpovednosť. Príkladom je zvyšovanie sadzieb za prácu v noci a vo sviatok, 13. a 14. plat, rekreačné poukazy či mimoriadne odvody pre reťazce," tvrdí Révay.

Zlepšiť podnikateľské prostredie by sa dalo cez funkčný e-government, ktorého potenciál je obrovský. Ukazujú to aj čísla vo využívaní internetbankingu. Podľa Eurostatu ho vlani na Slovensku využívalo 50 % Slovákov. Zatiaľ je však podľa odborníkov problém v nedostatočnej ponuke a nie v dopyte. V najbližších rokoch navyše môže ekonomiku ohroziť napríklad nezvládnutý brexit či ekonomické problémy iných krajín. "Slovensko si pohoršilo v rebríčku Doing Business a aktuálne je na 42. priečke. Najhoršie skóre má vo vybavovaní stavebných povolení, ktoré na Slovensku trvajú až 300 dní. Založenie firmy trvá vyše 26 dní, kým napríklad na Novom Zélande to zvládnu za pol dňa," dodal analytik Ineko Peter Goliaš.