Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Analytici: Miera nezamestnanosti v októbri zostala na úrovni 6,2 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Ako uviedli analytici ÚMS, znížil sa prílev zo zamestnania, ako aj umiestnenia na trhu práce. Prítoky do evidencie a odtoky z evidencie úradov práce boli v rovnováhe.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Miera nezamestnanosti v októbri zostala na úrovni 6,2 %, teda rovnako ako v predchádzajúcich mesiacoch. Vyplýva to zo sezónne očistených výpočtov analytikov úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS). Narástol však počet cudzincov zamestnaných na Slovensku, ktorý presiahol hranicu 100.000.

"Trh práce prešľapuje na mieste. Vzhľadom na nedostatok pracovných síl a neistotu v súvislosti s budúcim vývojom sú firmy opatrné pri vytváraní a obsadzovaní pracovných miest," uviedli analytici ÚMS. Tento vývoj sa podľa nich prejavil v poklese počtu voľných pracovných miest, ktoré však aj napriek tomu stále dosahujú vysoké úrovne.

Ako uviedli analytici ÚMS, znížil sa prílev zo zamestnania, ako aj umiestnenia na trhu práce. Prítoky do evidencie a odtoky z evidencie úradov práce boli v rovnováhe. Výraznejšiu dynamiku však podľa nich vidieť v zamestnávaní cudzincov. Ich počet po septembrovej stagnácii v októbri narástol a presiahol hranicu 100.000.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v pondelok (20. 11.) uviedlo, že nezamestnanosť na Slovensku v októbri klesla na 3,9 %. Nezamestnanosť rezort práce meral podľa podielu disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku (PDU). Oproti septembru sa znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.), medziročne klesla o 0,47 p. b.

Nezamestnanosť počas októbra podľa rezortu práce klesla vo všetkých krajoch na Slovensku, najvýraznejšie v Košickom kraji.