Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Analytici ÚMS: Miera nezamestnanosti v novembri poklesla o 0,1 %

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úroveň nezamestnanosti sa tak podľa výpočtu ÚPSVR dostala na hranicu spred pandémie COVID-19.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Miera nezamestnanosti v novembri medzimesačne klesla. Dosiahla hodnotu 6,0 % oproti októbrovým 6,1 %. Vyplýva to z výpočtov analytikov úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS).

"Trend poklesu nezamestnanosti sa obnovil. Klesá počet prítokov aj odtokov do a z evidencie úradov práce. Prítoky zo zamestnania dosiahli najnižšiu hodnotu za posledné tri mesiace," priblížili analytici ÚMS.

Počet voľných pracovných miest sa po poklese v minulom mesiaci zvýšil. Najviac požadovanou profesiou bola na pozícii operátora výroby, kde za uplynulý mesiac pribudlo takmer 1000 nových pracovných ponúk. Mierne vzrástol aj počet zamestnaných cudzincov.

V stredu (20. 12.) informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) o tom, že nezamestnanosť dosiahla v novembri úroveň 3,48 %. Nezamestnanosť rezort práce meria od januára tohto roka podľa podielu disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku (PDU).

Úroveň nezamestnanosti sa tak podľa výpočtu ÚPSVR dostala na hranicu spred pandémie COVID-19. Úroveň PDU 3,48 % je zároveň najnižšia hodnota, odkedy rezort práce tento údaj eviduje.