Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

ANALYTICI: Úroky na hypotékach by mohli ešte mierne klesnúť

Na archívnej snímke bratislavské sídlisko Dlhé diely v Karlovej Vsi . Foto: TASR/Michal Svítok

Dôvodom je politika Európskej centrálnej banky, ktorá drží úrokové sadzby stále na nízkej úrovni.

Bratislava 13. mája (TASR) – Akcie bánk na úvery na bývanie by mali pokračovať aj v najbližšom období. Úroky by mohli ešte mierne klesnúť. Dôvodom je politika Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá drží úrokové sadzby stále na nízkej úrovni. Svoju rolu pri sadzbách na Slovensku však zohráva aj silný boj o klienta medzi bankami. Zhodujú sa na tom analytici.

Podľa analytika spoločnosti Trim Broker Ronalda Ižipa, Slovensko už nie je samostatná krajina v rámci európskej hospodárskej politiky. "Je vyslovene naviazaná na Európsku centrálnu banku (ECB), ktorá veľmi výrazne ovplyvňuje celé prostredie v Európe. Práve ECB môže veľmi výrazne ovplyvniť budúcnosť hypotekárneho trhu na Slovensku, a to svojou politikou, ktorá je momentálne o uvoľňovaní, sadzby už sú veľmi nízke a depozitné, to znamená sadzby pre banky, sa môžu ešte viac znížiť. Robí aj kvantitatívne uvoľňovanie, teda skupuje z trhu cenné papiere, a tak zvyšuje množstvo peňazí v ekonomike," priblížil vývoj Ižip.

Odborníci sú preto presvedčení, že aj z tohto dôvodu by mohli kampane bánk, ktoré v súčasnosti ponúkajú úvery s nízkym úročením, trvať aj počas leta. "Akcie väčšiny bánk budú trvať aj počas leta. Nepredpokladám, že v čase, keď dochádza k historicky najväčším objemom novo čerpaných úverov sa banky rozhodnú kampane ukončiť. Podmienky prebiehajúcich kampaní sa ale meniť môžu," skonštatoval odborník portálu Finančný kompas Maroš Ovčarík s tým, že sa určite nedá vylúčiť, že niektorá z bánk svoje sadzby ešte upraví smerom nadol. "Zásadné posuny smerom nadol ale neočakávam," doplnil Ovčarík.

Pritom už v marci tohto roku priemerná úroková sadzba na nových úveroch na bývanie klesla podľa spoločnosti Fincentrum na rekordných 1,95 %. "Momentálne klienti z pohľadu hypoték žijú najlepší z možných svetov. Ešte nikdy nemali šancu zabezpečiť si tak výhodne nové bývanie alebo tak výrazne ušetriť na existujúcej pôžičke," skonštatoval senior analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi. Tvrdí však, že podmienky na trhu s úvermi na bývanie umelo vyvolala novela zákona o úveroch na bývanie, ktorá obmedzila poplatok za predčasné splatenie úveru na maximálne jedno percento. Preto aktuálne výhodné podmienky pri úveroch dlho podľa neho nevydržia. "Stále platí teraz alebo nikdy," konštatoval.

Prvá banka spustila kampaň v polovici februára a priebežne na ňu reagovala aj konkurencia, preto sa dramatický prepad priemernej úrokovej sadzby prejavil už v marci a vydrží podľa Fincentra ešte niekoľko mesiacov. "Jarné kampane sú zvyčajne nastavené do konca mája alebo júna. Či ich banky budú predlžovať, to bude závisieť od výsledkov, ktoré sa im podarí dosiahnuť. Počas letných mesiacov však štandardne prichádza útlm," predpokladá Világi.

Aj keď sú podľa neho stále najvýhodnejšie ponuky trojročných fixácií, pri ktorých klient môže bežne získať úrokovú sadzbu 1,49 % ročne, prichádza podľa neho čas pouvažovať aj nad dlhšími fixáciami. Ak sa totiž Európskej centrálnej banke začne dariť pri napĺňaní inflačného cieľa, mohla by začať so zvyšovaním úrokových sadzieb už v roku 2018.

Na vývoj úrokov v bankách vplýva však aj boj o klienta. Ten podľa odborníka Finančnej hitparády Pavla Škriniara ale môže po pár mesiacoch utíchnuť. "Banky sú momentálne v tvrdom konkurenčnom boji, v ktorom sa preskupujú trhové podiely. Ten po pár mesiacoch utíchne a skončí sa aj lákanie klientov na množstvo benefitov," predpokladá odborník portálu Finančná hitparáda Pavel Škriniar.

Zvyčajne naplno banky spustia kampane na úvery ešte počas jesene. "Vtedy je historicky silné obdobie na hypotéky, ani tento rok by nemal byť výnimkou, s tým rozdielom, že kampane sa zamerajú skôr na nové úvery než na refinančné. Aj preto bude jeseň iba tieňom súčasného refinančného ošiaľu," myslí si Škriniar.