Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ANALYTICI:Zahraničný obchod SR sa prudko prepadol,hýbali ním dovolenky

Archívna snímka/span> Foto: TASR/ Oliver Ondráš

ŠÚ SR dnes informoval, že v júli 2016 dosiahol celkový vývoz tovaru zo SR hodnotu 4,835 miliardy eur, pri medziročnom poklese o 14,1 %.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Zahraničný obchod SR sa v júli 2016 prudko prepadol, hýbali ním dovolenky. Uviedol to dnes v komentári k júlovému zahraničnému obchodu Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

"Zahraničný obchod v júli sklamal, jeho prebytok sa podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR zredukoval len na 60 miliónov eur. Naše očakávania sa pritom pohybovali približne o 100 miliónov eur vyššie, priemerné trhové očakávania boli až o 200 miliónov eur vyššie. Na druhej strane, ŠÚ SR revidoval údaje zahraničného obchodu v prvom polroku, zvýšiac jeho prebytok o 16 miliónov eur. Dvanásťmesačný prebytok zahraničného obchodu tak v júli znížil z revidovaných 4,4 % na 4,1 % hrubého domáceho produktu (HDP)," spresnil.

Ešte väčším sklamaním ako samotný prebytok bol podľa Koršňáka obrat v zahraničnom obchode. "Hoci sme očakávali dovolenkové spomalenie, prudký prepad obratu predsa len prekvapil. Slabšie čísla slovenského exportu však už naznačili počas týždňa zverejnené údaje priemyslu na dvoch najvýznamnejších exportných trhoch - v susednej Českej republike a Nemecku. Obe krajiny vykázali silné prepady a výraznejšie zaostali za očakávaniami," poznamenal.

"Predpokladáme, že slabšie júlové čísla zahraničného obchodu boli z veľkej časti spôsobené posunom dovoleniek na júl, nielen na Slovensku, ale aj v susednej Českej republike. V auguste preto očakávame výraznejšiu korekciu. V nasledujúcich mesiacoch pritom stále očakávame, že prebytky zahraničného obchodu by mohli pozvoľna narastať a následne sa stabilizovať na úrovni okolo 4,5 % až 4,7 % HDP," myslí si analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Prípadný negatívny vplyv britského referenda sa podľa jeho názoru dostaví pravdepodobne najskôr v závere tohto roka, indikátory sentimentu pritom už naznačujú mierne zhoršenie nálad v európskom priemysle. "V budúcom roku by sa prebytky zahraničného obchodu mali predsa len dočasne opäť zmierniť, keď ich smerom nadol budú ťahať dovozy technológií, najmä v súvislosti s veľkými investíciami v automobilovom priemysle," dodal Koršňák.

Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej by júlové spomalenie malo byť len dočasné a po lete by sa dynamika zahraničného obchodu mala znovu vrátiť do kladných čísel. "Celkovo by čistý zahraničný obchod (očistený o dovoz) mal pomáhať rastu ekonomiky," doplnila Muchová.

"Júl bol dovolenkovým mesiacom najväčších exportérov, čo sa výrazne odrazilo na exportnej aktivite. Cezhraničný vývoz tovarov v júli poklesol medzimesačne o 8 %. Za prepadom je teda do veľkej miery dočasný faktor. Dovoz tovarov tiež medzimesačne poklesol, ale jeho časť určená na krytie domáceho dopytu už rástla výraznejšie ako doposiaľ," dodali analytici menového úseku Národnej banky Slovenska.

ŠÚ SR dnes informoval, že v júli 2016 dosiahol celkový vývoz tovaru zo SR hodnotu 4,835 miliardy eur, pri medziročnom poklese o 14,1 %. Celkový dovoz tovaru do SR sa znížil o 11,6 % na 4,775 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne vo výške 59,6 milióna eur, teda bolo o 164,1 milióna eur nižšie ako v júli 2015. Saldo zahraničného obchodu za január až jún 2016 bolo aktívne vo výške 2,324 miliardy eur, teda bolo o 144,9 milióna eur vyššie ako za rovnaké obdobie minulého roku.