Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Analytici: Zamestnanosť najvýraznejšie rastie v službách

Ilustračná snímka. Foto: TECHNOPOL CENTRUM

V medziročnom porovnaní vzrástla zamestnanosť v druhom kvartáli o 1,4 %.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Oproti začiatku tohto roka sa v druhom kvartáli mierne spomalil aj rast zamestnanosti. Podľa analytikov Národnej banky Slovenska (NBS) začínajú byť zamestnávatelia viac pesimistickí, pokiaľ ide o vytváranie nových pracovných miest.

V medziročnom porovnaní vzrástla zamestnanosť v druhom kvartáli o 1,4 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa celková zamestnanosť zvýšila oproti 2. štvrťroku minulého roka o 1,5 % a oproti 1. štvrťroku tohto roka o 0,3 %. Celkovo bolo zamestnaných vyše 2,4 milióna osôb. "Spomalenie sa prejavilo aj vo vývoji zamestnanosti, ktorá po štyroch rokoch v pásme rastu okolo dvoch percent mieri k slabšej dynamike. U zamestnávateľov sa aj v treťom štvrťroku postupne zvyšuje pesimizmus ohľadne vytvárania nových pracovných miest, preto možno predpokladať, že spomaľovanie rastu zamestnanosti bude pokračovať," očakávajú analytici Národnej banky Slovenska (NBS).

V druhom štvrťroku, na základe predbežnej mesačnej štatistiky, zaznamenali najväčší útlm odvetvia priemyslu a obchodu. "Naopak, zatiaľ pomerne solídne výsledky dosahovali stavebníctvo a služby," priblížili analytici NBS. Zhoršenie situácie v priemysle sa však podľa nich môže postupne preliať aj do spomalenia zamestnanosti v týchto odvetviach.

"Najlepšie sa momentálne darí zamestnanosti v službách, ktoré sú podporovaní rozletom cestovného ruchu, IT sektora aj ďalších trhových služieb," dodali analytici NBS.