Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Analytik: Ekonomike eurozóny pomáhajú najmä južné krajiny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa utorkového rýchleho odhadu Eurostatu eurozóna namiesto analytikmi očakávaného drobného poklesu na medzikvartálnej báze stagnovala.

Bratislava 30. januára (TASR) - Ekonomická situácia medzi krajinami eurozóny sa výrazne líši. Zatiaľ čo jej hlavný ekonomický motor Nemecko stiahol výkonnosť bloku v štvrtom kvartáli minulého roka o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.), krajiny európskeho juhu Španielsko, Taliansko a Portugalsko prispeli k rastu približne na úrovni 0,1 p. b. V komentári k aktuálnym štatistikám Eurostatu na to upozornil analytik Inštitútu finančnej politiky (IFP) ministerstva financií Richard Kubas.

Podľa utorkového rýchleho odhadu Eurostatu eurozóna namiesto analytikmi očakávaného drobného poklesu na medzikvartálnej báze stagnovala. Rovnakú výkonnosť zaznamenala aj celá Európska únia (EÚ). V porovnaní s rovnakým kvartálom predchádzajúceho roka ekonomika eurozóny vzrástla o 0,1 %, zatiaľ čo celá EÚ o 0,2 %.

"Minulý rok bol poznačený slabým ekonomickým rastom vplyvom vyprchajúcich cenových šokov a rastúcich úrokových sadzieb, ktoré znížili domáci aj zahraničný dopyt," zhodnotil analytik.

Pripomenul, že Nemecku sa podľa najnovších odhadov darí vyhýbať recesií, v poslednom kvartáli však jeho ekonomika klesla o 0,3 % z predchádzajúceho nulového rastu. Podobne negatívne trendy možno sledovať aj vo francúzskej ekonomike, ktorá rástla nenulovým tempom iba raz za posledných päť kvartálov.

"Naopak, solídny výkon si drží najmä Španielsko, ktoré k rastu eurozóny prispelo v poslednom kvartáli najviac. Za celý rok 2023 stúplo HDP eurozóny aj EÚ zhodne o 0,5 %," doplnil Kubas.