Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Analytik: Migranti na trhu práce môžu pomôcť slovenskej ekonomike

Na snímke príslušníci Ozbrojených síl SR v záchytnom tábore pre migrantov v bývalom závode píla v meste Veľký Krtíš na juhu Slovenska v piatok 8. septembra 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Populácia starne, zahraniční pracovníci by tak moli obsadiť miesta, ktoré my nevieme, a mohli by pomôcť vyhladiť demografickú dieru. Boli by tiež prispievateľmi do štátneho rozpočtu, uviedol analytik.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Jeden z najväčších problémov Slovenska je zlý stav verejných financií. Migranti na slovenskom trhu práce môžu byť jedno z možných riešení, ako pomôcť ekonomike. Mohli by totiž obsadiť miesta s nedostatkom pracovnej sily. Vo štvrtok to na stretnutí s novinármi uviedol ekonomický analytik Tatra banky Tibor Lörincz.

"Populácia starne, zahraniční pracovníci by tak moli obsadiť miesta, ktoré my nevieme, a mohli by pomôcť vyhladiť demografickú dieru. Boli by tiež prispievateľmi do štátneho rozpočtu," uviedol Lörincz s tým, že na Slovensku bolo v roku 2022 2,4 % cudzincov zo všetkých pracujúcich. V Českej republike bol tento údaj na úrovni 8,8 %.

Vláda by mala podľa odborníka tiež konsolidovať 6 % trvalých výdavkov, aby bol rozpočet na udržateľnej hodnote. Riešenie vidí odborník napríklad vo zvýšení daní či v prepúšťaní v štátnej a verejnej správe. Dôchodkový systém by vláda tiež mala nastaviť na udržateľnú úroveň. Analytik sa však obáva, že štát urobí presný opak.

"Mali sme obdobie, keď to vyzeralo tak, že problém s verejnými financiami nebude taký veľký. Riešenie sme neurobili a začali sme byť rozšafnejší a problém sme posunuli. Také opatrenia, aké sme mali prijímať až v roku 2030, musíme prijať už dnes," vyjadril sa Lörincz s tým, že ratingové agentúry Moody's, Fitch majú pre Slovensko negatívny výhľad.

Zníženie ratingu pritom zvyčajne predraží dlh. Odborník upozornil na to, že finančné trhy sa už v súčasnosti správajú tak, ako keby malo Slovensko rating znížený. Zníženie pritom môže predražiť zdroje pre banky, čo následne predraží úverovanie, a tak sa spomalí ekonomika. Rizikom pritom podľa analytika je, že štát si nebude vedieť požičať financie. Ak Slovensko nebude mať plán na konsolidáciu verejných financií, ktorý predstaví investorom, môže prísť o dlhopisy.