Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Analytik: Výsledok januárovej aukcie dlhopisov bol pozitívny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Priemerný výnos sa pohyboval od úrovne 2,96 % pri najkratšej splatnosti po 4,07 % pri tej najdlhšej.

Bratislava 15. januára (TASR) - Po decembrovom znížení ratingu Slovenska agentúrou Fitch a nezanedbateľnej možnosti, že k zníženiu hodnotenia pristúpia v najbližších mesiacoch aj ďalšie ratingové agentúry, možno výsledok januárovej aukcie štátnych dlhopisov hodnotiť veľmi pozitívne. V komentári k pondelkovým aukciám celkovo štyroch dlhopisov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Pripomenul, že Slovensku sa podarilo predať dlhopisy za takmer 1,3 miliardy eur, pričom na ten najdlhší so splatnosťou v októbri 2051 pripadá až 850 miliónov eur. Priemerný výnos sa pohyboval od úrovne 2,96 % pri najkratšej splatnosti po 4,07 % pri tej najdlhšej.

"Slovensku pomohli najmä veľmi priaznivo nastavené podmienky pre investorov, o čom svedčí aj mohutný dopyt po našich dlhopisoch a zároveň aj širšie očakávania trhov. Tie počítajú, že vo vývoji cien dlhopisov dôjde k obratu," priblížil Kočiš.

Tento obrat bude súvisieť najmä s očakávaným znižovaním sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) a pokračujúcim ochladením globálnych ekonomík, čo následne bude tlačiť ceny, teda zisk pri prípadnom sekundárnom predaji aktuálnych dlhopisov vyššie. "Slovensku výrazne pomáha aj členstvo v eurozóne, keď investori s vysokou pravdepodobnosťou očakávajú, že nastavené pravidlá privedú Slovensko späť na cestu k zodpovednej konsolidácii," doplnil analytik.

Koncentrácia dopytu investorov na najdlhšom 27-ročnom dlhopise súvisí s jeho výnosom, ktorý je na tejto splatnosti po Taliansku druhý najvyšší spomedzi krajín eurozóny, zhodnotil analytik 365.bank Tomáš Boháček. To poskytuje kupujúcim príležitosť zafixovať si vyšší výnos pri pomerne razantnom výhľade na pokles úrokových sadzieb ECB.

"Riziko v súvislosti so slovenským vládnym dlhom je stále pomerne nízke, napriek posledným revíziám agentúry Fitch a nie úplne priaznivému výhľadu pre vývoj verejných financií. Svoju úlohu tu zohrávajú aj garančné schémy Eurosystému, ktoré v pozadí zabezpečujú poistku pred prípadným čiernym scenárom vývoja v krajine," konštatoval analytik.

Zároveň však upozornil, že financovanie štátu sa na dlhšom horizonte postupne predražuje, a to v čase výhľadu pre pokles inflácie a úrokových sadzieb. "Investori Slovensku nateraz stále dôverujú, avšak strednodobé predikcie vyzývajú k opatrnosti," dodal Boháček.